Informatie

Via Open Space

Via Open Space is een gezamenlijk initiatief van Via Nova Architectura en de vakverenigingen op het gebied van architectuur. Het biedt de architecten community behalve een digitaal ook een fysiek platform waarin kennis kan worden uitgewisseld.

Leden: 18
Meest recente activiteit: 19 Aug 2014

Via Open Space

Via Nova Architectura ziet dat kennisuitwisseling in de huidige informatiemaatschappij verandert. Hoewel het credo “wie schrijft blijft” nog niet weg te denken is, wordt doelgericht en direct uitwisselen van informatie steeds belangrijker. Dit vindt plaats in communities die elkaar zowel in de digitale als in de fysieke wereld treffen. Via Nova Architectura wil hier dan ook op aansluiten door de architecten community behalve een digitaal ook een fysiek platform aan te bieden. Dit “fysieke platform” bestaat uit een ontmoetings en samenwerkingsruimte, is laagdrempelig, voorzien van eten en drinken en gericht op de kenniswensen van de aanwezigen.

Via Open Sessies zijn “Open Space” sessies. Open Space is een moderne (werk)vorm voor grotere groepen, die over de hele wereld wordt toegepast. De methode mobiliseert alle aanwezige kennis, creativiteit en daadkracht binnen een groep mensen, waardoor snel complexe vraagstukken kunnen worden beantwoord. Een eenvoudig, maar krachtig raamwerk schept de juiste condities voor een dynamisch proces van discussie en samenwerking. Deelnemers dragen zelf issues aan, dragen bij met hun deskundigheid en hebben invloed op het eindresultaat. De regels zijn eenvoudig:

   1. De deelnemers zijn de juiste personen.

   2. Wat er gebeurt, is het enige dat kan gebeuren.

   3. Het begint wanneer het begint.

   4. Als het voorbij is, is het voorbij.

Als een deelnemer zich in een situatie bevindt waarin hij niets leert, niet geïnspireerd wordt, en evenmin het gesprek een betere richting kan geven, is hij verplicht zijn “twee voeten” te gebruiken om naar een productiever gesprek te gaan.

Via Open Space is een gezamenlijk initiatief van Via Nova Architectura en de vakverenigingen op het gebied van architectuur (Ngi, NAF, GIA, Agile Consortium). Het kernteam bestaat uit Frank Langeveld (VNA/NAF), Marlies van Steenbergen (VNA), Bob te Riele (GIA), Bert Dingemans (Ngi), Bert Kroek (GIA) en Danny Greefhorst (VNA/NAF/Ngi). Dit kernteam zal samen met een aantal andere leiders op het gebied van architectuur afwisselend aanwezig zijn op Via Open Space sessies om deze te faciliteren. Ze helpen de deelnemers om goede combinaties te maken vanuit de voorliggende vraagstukken. Ook helpen ze om de opgedane inzichten vast te leggen in een on-line communiceerbare vorm.

Kenmerken van Via Open Sessies:

  • Via Nova Architectura acteert als onafhankelijk kennisdelingsplatform, is eigenaar van de sessies en biedt ondersteuning bij de uitvoering;
  • De vakverenigingen treden roulerend op als organisator/gastheer;
  • Iedereen is welkom; het is een open bijeenkomst waarin juist het bijeenbrengen van verschillende soorten mensen leidt tot nieuwe inzichten;
  • Het format is open space, met een vast tijdstip (van 17.00 tot 21.30), eten en drinken;
  • Er is expliciete aandacht in de sessies voor het creëren van herbruikbare kennis;
  • De resultaten zijn voor de deelnemers herkenbaar en worden beschikbaar gesteld op Via Nova Architectura.

Via Open Space is een formule die ook anderen kunnen adopteren. Wat we willen is een flexibele organisatievorm die snel in kan spelen op vragen die van belang zijn. Daarbij willen we dat de antwoorden kwalitatief goed zijn en indien relevant, herbruikbaar. We vragen daarom aan mensen om zelf met vragen te komen. De community reageert hierop met antwoorden suggesties en discussie. Als er genoeg animo is dan kan deze vraag worden opgepakt in een Open Space sessie.

Klik op deze tekst voor meer informatie over de geplande VOS'sen en de gespreksonderwerpen.

Discussieforum

Evaluatie VOS 7/11/2012

Begonnen door Bert Kroek. Laatste reactie van Danny Greefhorst 11 Jan 2012. 5 Antwoorden

We zijn vandaag (11 januari 2012) als werkgroep VOS bij elkaar de VOS van 7 november te evalueren en de komende VOS sessies te plannen.We zijn Marlies van Steenbergen, Roel Wagter, Frank Langeveld en…Doorgaan

Tags: resultaten, Werkgroep, VOS

datum slots voor VOSjes

Begonnen door Frank Langeveld 11 Jan 2012. 0 Antwoorden

VOS sessies hebben een open karakter. Data en hosting kunnen per keer worden bepaald.De onderstaande data zijn eerder gereserveerd.  21 juni 2012 (n.t.b.)13 september 2012 (n.t.b.)8 november 2012…Doorgaan

Tags: VOS

Resultaten Via Open Space op 7 november 2011

Begonnen door Danny Greefhorst. Laatste reactie van Beheerder Via Nova Architectura 20 Nov 2011. 1 Beantwoorden

Vraag:  Wat staat er wel en niet in een PSA?    Inzicht: Er bestaan verschillende beelden.   Aanbeveling: DYA moet scherper aangeven wat wel en niet in de PSA.Vraag:  Wanneer informele platen,…Doorgaan

Prikbord

Reactie van Frank Langeveld op 23 November 2011 op 14.08

LAC gesprekken 1 ->wat houd je bezig?

TjerkZ: al uitvoering zonder architectuur!! Hierdoor worden projecten verkeerd belegd, zodat niet alle stakeholders worden bediend.

Rijkstandaardisatie: te smal opgepakt. digikoppeling beide protocollen moeten geimplementeerd zijn! (EBMS3.0 bestaat al.)

CB: spaces en events!

ElR: hoe verder met NORA? hoe effectieve architectuur? Faciliteren samenwerken over organisatiegrenzen heen?

Reactie van Frank Langeveld op 31 Januari 2012 op 18.14

Een vraag stellen:

Een VOS Vraagteam vormen om de vraag aan te scherpen en voor te bereiden. Graag zo snel mogelijk zichtbaar op deze site. Zo kan dat team groeien met mensen die daar een bijdrage aan willen leveren.

Huidige  vraag vormende processen: 

Architectuur en agile ontwikkeling (Marlies)

ICT Landschap meer agile maken (Bob)

Federatieve architectuur (Bob)

Overlap informatiemgmt en architectuur (Roel)

Good practices van architecturen als voorbeeld producten in  ACF (Bert)

Reactie van Danny Greefhorst op 31 Januari 2012 op 20.28

We zijn vanuit Ngi ook bezig met het bestuderen van de overlap tussen architectuur en informatiemanagement (en governance). Wellicht kunnen we initiatieven bundelen.

Reactie van Roel Wagter op 1 Februari 2012 op 12.07

Hallo Danny,

De vraag wordt in nauwe samenwerking met de organisatie waar die speelt geformuleerd en komt vandaag op de open space. Wat mij betreft goed idee om te bundelen.

 

Opmerking

Je moet lid zijn van Via Open Space om reacties te kunnen toevoegen!

 

Leden (18)

 
 
 

Sponsoren

Advertenties

© 2021   Gemaakt door Stichting Digital Architecture.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden