Boekbespreking: Managers bedrijven architectuur

Erik Vermeulen

De opzet van het boekje 'Managers Bedrijven Architectuur' is het verleiden van managers om met architectuur aan de slag te gaan. Voor ervaren architecten biedt dit boekje dan ook weinig nieuws. Maar dit is dan ook duidelijk niet de bedoeling.

Het boekje is compact en vlot van taal. Een kleine twee uur volstaat om het boekje cover to coverte lezen. De eerste vier hoofdstukken benadrukken de meerwaarde van architectuur. Helaas, maar mogelijk acht de auteur dit noodzakelijk voor de doelgroep, door in herhaling te vallen. Ter bewijs worden een aantal onderzoeken aangehaald en vervolgens – zeer waarschijnlijk terecht – gerelativeerd. Zo schrijft Bayens dat we 'de conclusies met voorzichtheid moeten behandelen'. Om de argumenten kracht bij te zetten laat Bayens drie maal dezelfde directeur aan het woord. Er had wat mij betreft wat meer variatie in mogen zitten.

Hoofdstuk vijf opent met een creatieve vondst. Eva, de vrouw van Adam, wordt in een modellen 4-luik ten tonele gevoerd. Het 4-luik laat naast Eva als object van kunst, drie anatomische afbeeldingen van respectievelijk de bloedvaten, de lymfen en de zenuwen zien. Bij nadere bestudering van de plaatjes heeft het plaatje van de lymfen overigens meer weg van Adam dan van Eva. De auteur zoekt met deze metafoor de parallel met de anatomie van bedrijven. Hij geeft een lijstje van aspectgebieden (producten, processen, etc.) die van belang zijn. De weinig consistente uitwerking van dit lijstje oogt rommelig. Veel belangrijker is echter de vraag waarom het boekje niet de aspectgebieden uit de e-matrix overheid hanteerd? Dit model staat namelijk centraal in de NORA waar Bayens zelf een belangrijke rol in heeft gespeeld. Gelukkig is dit niet zo belangrijk voor de doelgroep; Bayens lijkt zich meer te richten tot de managers van commerciële organisaties.

Ter illustratie van het begrip architectuurprincipe geeft de auteur twee voorbeelden uit de bouwkundige architectuur. Ik laat graag aan de experts over in hoeverre deze voorbeelden gelukkig zijn gekozen. Maar ik heb sterk mijn twijfels of de 'te bereiken temperatuur in de verschillende vertrekken' op zijn plaats is onder het kopje principes.

Het laatste hoofdstuk gaat in op de relatie tussen de manager en de architect. Hierbij stipt de auteur de complexiteit van de besturing aan (top-down of bottom-up). Iets verderop geeft Bayens aan dat hij een voorkeur geeft aan een 'meer centrale invulling van de architectuurfunctie'; wat meer in lijn lijkt met de top-down school. Hij concludeert dat het toedelen van architecten aan afzonderlijke bedrijfsonderdelen in de praktijk bijdraagt aan verkokering en suboptimalisatie. Waarop deze conclusie is gebaseerd is niet helder. Alles lijkt te maken te hebben met de omvang van de organisatie want in grote organisaties lijkt er wel ruimte voor decentrale architectuurafdelingen; zolang ze binnen de kaders (dus met zeker top-down elementen) van de concernarchitecten werken.

Voor managers is dit een prima boekje om snel, zonder gehinderd te worden door technische taal, kennis te nemen van het begrip bedrijfsarchitectuur (breder bekend onder de term enterprise architecture). Voor mij was de creatieve vondst, Eva, een eye-opener. Deze metafoor bleek in een training over Enterprise Architecture bij uitstek geschikt om de deelnemers inzicht te geven in het begrip architectuurbeschrijving. Waarvoor dank aan de auteur.

Titel: Managers Bedrijven Architectuur

Auteur: Guido Bayens

ISBN 978 90 244 17902

Uitgeverij Nelissen, Soest, 2007

Prijs: 17,50

Opmerking

Je moet lid zijn van Via Nova Architectura om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Via Nova Architectura

Sponsoren

Advertenties

Je kunt hier adverteren

© 2019   Gemaakt door Stichting Digital Architecture.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden