De CIO spreekt

De CIO spreekt: Jan Willem Duijzer, CIO gemeente Den Haag

Daan Rijsenbrij en Raymond Slot, 29 juli 2012

Jan Willem is sinds maart 2011 CIO van de gemeente Den Haag. Daarvoor was Jan Willem CIO van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De CIO spreekt: Hyleco Nauta, CIO UMC Utrecht

Daan Rijsenbrij en Raymond Slot, 25 maart 2012

Hyleco Nauta is sinds 2006 werkzaam voor het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht), met bijna 11.000 medewerkers één van de grootste instellingen voor gezondheidszorg in Nederland. Onder zijn leiding zijn een aantal grote programma’s gestart, die gezamenlijk de gehele centrale IT-infrastructuur en organisatie reorganiseren.

Rondetafelconferentie ‘Architectuur’ met enkele CIO’s uit de overheid

Hotze Zijlstra, woensdag 27 januari 2010

De noodzaak van digitale architectuur binnen de overheid wordt steeds nadrukkelijker onderkend. ICT Uitvoeringsorganisatie (ICTU) is druk bezig met de derde versie van NORA, een referentiearchitectuur voor de gehele publieke sector. Daarnaast wordt op specifiekere niveaus binnen de overheid druk gewerkt aan afgeleide referentiearchitecturen zoals MARIJ (voor de Rijksoverheid), PETRA (voor de provincies), GEMMA (voor de gemeentes) en de WILMA (voor de waterschappen). Dit zijn allemaal referentiearchitecturen, oftewel een soort sjablonen waaruit de individuele architecturen voor de verschillende overheidsorganisaties kunnen worden afgeleid.

De CIO spreekt: Rob de Haas, voormalig group CIO ABN AMRO

Hotze Zijlstra, Daan Rijsenbrij en Paul Laagland, dinsdag 08 september 2009

‘Een knoeperd van een uitdaging’

Rob de Haas, voormalig CIO van het wereldwijde bankconcern ABN Amro en CIO of the Year 2008, heeft naam gemaakt dankzij een intelligente sourcingstrategie en -aanpak. Hij had en heeft daarbij te maken met drie categorieën digitale architecten: de businessarchitecten van ABN Amro, zijn eigen ‘technische architecten’ en de technische architecten in dienst van de leveranciers. De uitdaging is en blijft volgens De Haas om de kloof tussen de twee typen architecten, die binnen business en die van de IT, te dichten.

De CIO spreekt: Jan Muchez, CIO KPN

Hotze Zijlstra, Daan Rijsenbrij en Paul Laagland, donderdag 27 augustus 2009

De zaken ordenen

KPN heeft van alle Europese telecombedrijven de meest complexe vertrekpositie in IT. Het bedrijf heeft, doordat het in de jaren 90 zeer versnipperd was, meer applicaties draaien in één land dan welke telco dan ook. Volgens CIO Jan Muchez is er zelfs niet één software-productleverancier waar hij niet iets van in huis heeft. “We hebben dus een onwaarschijnlijke spaghetti die we nu proberen te ordenen. Het grote thema van de IT-organisatie is dat we van die spaghetti lasagne maken.” Ook bij KPN biedt architectuur uitkomst.

De CIO spreekt: Ton van der Linden, CIO Nationale-Nederlanden

Hotze Zijlstra, Daan Rijsenbrij en Paul Laagland, donderdag 25 juni 2009

'Van product- naar informatiegericht’

Op dit moment herbergt de Verzekeringsmaatschappij Nationale-Nederlanden diverse Lines of Business (LoB’s), die van oudsher zeer product-georiënteerd zijn en met ieder zijn eigen specifieke IT. Momenteel vindt binnen het bedrijf een beweging plaats, waarbij de businessdomeinen binnen en tussen de LoB’s beter worden ingepast binnen de totale informatiestroom. Architectuur speelt bij deze slag, die volgens CIO Ton van der Linden bij heel veel financiële instellingen gemaakt wordt, een belangrijke rol.

De CIO spreekt: Henk Grevelman, CIO Zwitserleven

Hotze Zijlstra, Daan Rijsenbrij en Paul Laagland, vrijdag 01 mei 2009

Henk Grevelman is naast CIO van pensioenverzekeraar Zwitserleven tevens de bedenker van een volwassenheidsmodel voor IT-organisaties. De architect kan wat hem betreft worden meegenomen in het ontwikkelpad, dat in vijf stappen van ‘stabiliteit’ naar ‘uitdagendheid’ moet leiden. Communicatie, inlevingsvermogen en verwachtingenmanagement zijn volgens de CIO de aandachtspunten.

De CIO spreekt: Aloys Kregting, CIO DSM

Hotze Zijlstra, Daan Rijsenbrij en Paul Laagland, vrijdag 03 april 2009

DSM heeft zich van steenkool via de petrochemie ontwikkeld naar een bedrijf dat met Dyneema de sterkste kunstvezel ter wereld maakt. De derde generatie van het bedrijf richt zich op zogenoemde Life Sciences, Materials Sciences en de combinatie daarvan. Ook op het gebied van IT is er de nodige dynamiek binnen DSM. De kunst is volgens CIO Aloys Kregting de informatietechnologie te laten aansluiten bij de context, behoeften en volwassenheidsfase. Architecten kunnen daarbij hun nut bewijzen.

De CIO spreekt: John Froger, oud-CIO ABP

Hotze Zijlstra, Daan Rijsenbrij en Paul Laagland, maandag 23 februari 2009

Digitale architectuur staat volgens John Froger heel dicht bij diens fysieke evenknie. Het is dus geen toeval dat de voormalige-CIO van ABP tijdens de terugblik op zijn tien jaar bij het pensioenfonds regelmatig gebruik maakt van analogieën uit de echte wereld. Ook visualiseren is volgens hem erg belangrijk. Bij de Sociale Verzekeringsbank, waar hij vóór zijn periode bij ABP werkte, liet hij de directievoorzitter de pijnpunten in de bedrijfsprocessen en architectuur zelfs letterlijk voelen door hem stapsgewijze fysiek het hele bedrijfsproces te doen doorlopen.

De CIO spreekt: Eric Sluis, GIO Achmea

Hotze Zijlstra, Daan Rijsenbrij en Paul Laagland, donderdag 15 januari 2009

Voor Achmea-Group Information Officer (GIO) Eric Sluis strekt het digitale architectuurdenken zich uit over het totale speelveld van het bedrijf: producten, diensten, processen, informatie, systemen, de technische infrastructuur en zelfs de structuur van de organisatie. “Wat ik wil is een integrale visie op ons bedrijf, nu en straks, en op de transformatie die we doormaken. En daar zitten dus al die verschillende aspecten aan.”

De CIO spreekt: Hennie Wesseling, CIO TNT Post

Hotze Zijlstra, Daan Rijsenbrij en Paul Laagland, donderdag 08 januari 2009

Hennie Wesseling, CIO bij TNT Post, heeft vanaf het jaar 2000 de aanbodkant van de IT als een bedrijf georganiseerd. “Op die manier maak je namelijk alles transparant en voorkom je de discussie dat IT te duur is.” Destijds is bovendien besloten om de digitale architectuur bottom-up, vanuit de infrastructuur, op poten te zetten. “Je begint dan namelijk vanuit een gebied dat je als IT’er zelf kunt besturen, in plaats van dat je telkens in het vaarwater van de business komt. Onze ervaring is dat deze benadering werkt.”

De CIO spreekt: René Steenvoorden, CIO Essent

Hotze Zijlstra, Daan Rijsenbrij en Paul Laagland, maandag 17 november 2008

Architecten kunnen zich volgens René Steenvoorden nogal eens verliezen in discussies over definities of het schijnbaar nodeloos categoriseren van functionaliteitseisen. “Ze zijn soms supereigenwijs”, oordeelt de Essent-CIO, die binnenkort zal overstappen naar de Rabobank. En bovendien: “Elke IT’er die je extra bij de discussie zet brengt je één niveau dieper in de details. Bij architecten werkt dat kwadratisch.” Desondanks is René Steenvoorden bloedserieus als het gaat over digitale architectuur.

De CIO spreekt: Wim Walter, EX-CIO PGGM

Hotze Zijlstra, Daan Rijsenbrij en Paul Laagland, zaterdag 18 oktober 2008

Wim Walter, oud-CIO PGGM en tegenwoordig Chief Marketing Officer bij de uitvoeringsorganisatie PGGM1kijkt tevreden terug op een zeer omvangrijke migratie naar Microsoft .Net. Tijdens deze zeer omvangrijke consolidatieslag is hem een aantal dingen duidelijk geworden: je moet keuzes durven maken, hier vervolgens aan vasthouden en als IT-organisatie altijd samen optrekken met de business. Bovendien heeft Walter de grote waarde van architectuur leren inzien.

De CIO spreekt: Kees Jans, CIO Schiphol Group

Hotze Zijlstra, Daan Rijsenbrij en Paul Laagland, vrijdag 26 september 2008

Als CIO van Schiphol Group stelt Kees Jans digitale architectuur centraal bij alle beslissingen die hij neemt en alle vernieuwingen die hij doorvoert. Zonder architectuur is volgens hem innovatie niet mogelijk. “Je moet eraan bouwen om te kunnen veranderen”, zegt hij. Niet eenmalig, maar continu. De samenhang tussen de applicaties, infrastructuur, de door de IT geleverde diensten en de luchthavenprocessen evolueert namelijk voortdurend. Die boodschap moet echter wel worden uitgelegd aan de business.

De CIO spreekt: Hans Wanders, CIO Randstad Holding

Hans Wanders, CIO van Randstad Holding, vindt architectuur heel belangrijk. Toch gebruikt hij het woord zelden en is er niemand binnen zijn organisatie die de functie ‘architect’ op zijn visitekaartje heeft staan. Die begrippen zijn wat hem betreft een beetje ongelukkig gekozen. Als er dan toch een vergelijking met de fysieke wereld gemaakt moet worden, dan kiest hij voor het bestemmingsplan.

Sponsoren

Advertenties

Je kunt hier adverteren

© 2019   Gemaakt door Stichting Digital Architecture.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden