De ontdekking van de informatieruimte - een eerste inleiding

Jaap van Rees, zondag 08 oktober 2006

Jaloers was ik op de bouwkundig architecten, toen ik inzag dat zij in hun plattegrond van een gebouw de cultuur van een organisatie kunnen weerspiegelen. Alternatieven voor de indeling van de fysieke ruimten op zoek naar een indeling, die past bij de cultuur van de organisatie. Het resultaat van de zoektocht, die ik daarna begon naar vergelijkbare schema's voor de inrichting van de informatievoorziening van een organisatie heeft geleid tot het begrip informatieruimte. In dit artikel vindt u naast een inleiding tot het begrip informatieruimte en de schematechniek, de achtergronden van deze nieuwe manier van denken en mogelijke toepassingen in bijvoorbeeld SOX-projecten.
[PDF]

Opmerking

Je moet lid zijn van Via Nova Architectura om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Via Nova Architectura

Reactie van Stichting Digital Architecture op 6 Juni 2012 op 15.47

Geschreven door Erwin Poppen op 23-10-2009 11:41

Ik weet niet of ik eerder heb gereageerd maar uw verhaal doet me erg denken aan de theorie van Max Boisot (Information Space : by Max H. Boisot, (Routledge, London and New York, 1995) pp. xiii+550. ISBN 0-415-11490-X ) over informationspace. Overigens is het interessant dit te combineren met een begrip als cultuur. Ik heb e.e.a. gebruikt en een begin gemaakt met het begrip informatiecultuur: in hoeverre en op welke mate zegt de organisatiecultuur iets over de omgang gebruik, deling en waarde van informatie in die organisatie.

Reactie van Stichting Digital Architecture op 6 Juni 2012 op 15.47

Geschreven door Erwin Poppen op 23-10-2009 11:50

In aanvulling op mijn vorige reactie. Ik heb getracht de beschouwingen van Boisot eens te combineren met die van Alan P. Fiske (http://www.sscnet.ucla.edu/anthro/faculty/fiske/relmodov.htm) in relatie tot het beschrijven van een informatiecultuur. Deze twee modellen (Fiske en Boisot) kunnen daarnaast ook naast die van Mintzberg worden gelegd om ook met zijn typologie een relatie te leggen over hoe er met informatie en kennis wordt omgegaan in bepaalde organisatie(cultuur)vormen en wat dit betekent voor de rol van informatie en kennis in de coordinatie, bestaan en werken van een organisatie

Sponsoren

Advertenties

Je kunt hier adverteren

© 2020   Gemaakt door Stichting Digital Architecture.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden