Links

Methoden en technieken

ArchiMate
Architectuur metamodel en visualisatiestandaard die ontwikkeld is door Novay, samen met een aantal andere organisaties en inmiddels een Open Group standaard is.

The Open Group Architecture Framework - TOGAF
Een Open Group standaard die een raamwerk biedt voor het uitvoeren van enterprise-architectuur. De standaard beschrijft zowel een methode, een metamodel als richtlijnen voor toepassing.

Dynamische Architectuur - DYA
DYA® is de visie van Sogeti op het omgaan met architectuur. Het gaat over de totstandkoming en het onderhouden van de architectuur. Dit moet op een dynamische manier plaatsvinden; de organisatie gaat op een slimme, slanke en snelle wijze om met het fenomeen architectuur.

Pragmatic Enterprise Architecture Framework - PEAF
PEAF is een onafhankelijk enterprise architectuurraamwerk. Het biedt organisaties een snelle start met enterprise-architectuur en beschrijft de noodzakelijke processen en producten.

Dragon1
Dragon1 is een gestructureerde methode voor en enterprise-architectuur. Het biedt zowel een denkwijze als een werkwijze, representatiewijze en tools.


Vakverenigingen

Ngi SIG architectuur
Het doel van de SIG architectuur is het delen van kennis en ervaring op het vlak van Enterprise- en ICT-architectuur en de daarbij gebruikte methoden en technieken. Dat doen wij door bijeenkomsten te organiseren en onze kennis te verspreiden in de vorm van artikelen, boeken en conferenties.

Nederlands Architectuur Forum - NAF
De missie van het NAF is het bevorderen van het werken onder architectuur en het bevorderen van de professionaliteit van architecten in de wereld van organisatie en IT. Het NAF is leveranciersonafhankelijk, methode-neutraal en een voorstander van open kennisuitwisseling en open standaarden.

Genootschap voor Informatie Architecten - GIA
Het Genootschap voor Informatie Architecten (GIA) is in de lente van 1998 opgericht als beroepsvereniging voor Informatie Architecten. Als zelfstandig onderdeel van de NGGO was er bij oprichting reeds een ingerichte, actieve organisatie. Deze organisatie is verder uitgebouwd. GIA is een zelfstandig opererende organisatie.

Internationale organisaties

The Center for Information Systems Research (CISR)
The Center for Information Systems Research (CISR), part of the MIT Sloan School of Management, conducts research on a.o. Enterprise Archtitecture as Strategy (Leader: Jeanne Ross).

International Enterprise Architecture Center
A global, independent, nonprofit professional membership organization dedicated to the dissemination of knowledge about enterprise architectures, management and the marketplace to help members strengthen their performance and better serve society.

International Association of Software Architects
IASA is the premier association focused on the architecture profession through the advancement of best practices and education while delivering programs and services to IT architects of all levels around the world.

Software Engineering Institute
Software Architecture pages of the Software Engineering Institute of Carnegie Mellon University.

Zachman International
Founded in 1990, Zachman International® is the education and consulting firm started by John A. Zachman, author of the Zachman® Framework.

Institute for Enterprise Architecture Developments
Independent research and information exchange organization working on the future state of Enterprise Architecture.

The Open Group
Standards organisation that provides architecture standards around The Open Group Architecture Framework.


Referentie-architecturen

Nederlandse Overheids Referentie Architectuur (NORA)
De Nederlandse Overheid Referentie Architectuur (NORA) en haar dochters zijn gericht op de verschillende bestuurslagen van de Nederlandse overheid en de achterliggende overheidsorganisaties.

Hoger Onderwijs Referentie Architectuur (HORA)
HORA is een verzameling van instrumenten voor het inrichten van de organisatie en informatiehuishouding van Nederlandse instellingen voor Hoger Onderwijs.

Referentie Onderwijs Sector Architectuur (ROSA)
ROSA heeft als doel om organisaties te ondersteunen die binnen het onderwijsdomein informatie uitwisselen of die informatie uitwisselen met het onderwijsdomein.

Provinciale EnTerprise Referentie Architectuur (PETRA)
PETRA kan als richtlijn worden gebruikt, zowel om provincies op te bouwen, als om gemeenschappelijk ontwikkelingen te herkennen, te benoemen en vorm te geven.

Gemeentelijke Model Architectuur (GEMMA)
GEMMA bestaat uit een samenhangende set van oplossingen voor de verbetering van de elektronische dienstverlening van gemeenten. Met GEMMA worden processen in bij gemeenten makkelijker en efficienter.

Triple A Encyclopedie
Triple A biedt een architectuur en catalogus van processen in het middelbaarberoepsonderwijs, die voor een groot deel ook gebruikt kan worden in andere onderwijssectoren.

Kanaalpatronen
Kanaalpatronen zijn structuren die oplossingen bieden voor vaak voorkomende ontwerpvraagstukken in multichannel-architecturen. Dergelijke architectuurpatronen zijn een manier om best practices op een overzichtelijke manier vast te leggen.

CORA model
Today architecture based approaches, including reference models, exist to enable this improvement. Because they all have difficulties to take these demands into account simultaneously we've developed the COmmon Reference Architecture (CORA).

Generieke referentie-architectuur
De generieke referentie-architectuur beschrijft de inrichting van de informatievoorziening op verschillende lagen, waarbij de nadruk ligt op de generieke inrichting; dat wat van toepassing is op iedere organisatie.


Publicaties


The Data Administration Newsletter
The industry leading publication for people interested in learning about data administration and data management disciplines & best practices.

XR Magazine
Platform en online vakblad over enterprise architectuur.
Architecture and Governance magazine
Architecture & Governance Magazine is an online community targeted at Enterprise Architects, Portfolio Managers, Strategic Planners, Governance practitioners and IT Executives who are focused on the issue of driving business changes through Business Technology Management. It is a publication of Troux Technologies.

Sponsoren

Advertenties

© 2021   Gemaakt door Stichting Digital Architecture.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden