SOA mainstream

Hans Bot, woensdag 13 augustus 2008

In de laatste Gartner SOA hype cycle van juli 2008 is iets opmerkelijks gebeurd. SOA is officieel “mainstream” verklaard. Het is bezig de “slope of enlightenment” te beklimmen. Dat betekent dat Gartner het nu voor niet alleen voor “early adopters”, maar ook voor “followers” verantwoord vindt om het SOA gedachtegoed te adopteren en in de SOA technologie te investeren.

Maar dat is nog niet alles. In dezelfde hype cycle heeft Gartner zowel monolitische architectuur als Client/Server architectuur in de “zone of decline” geplaatst. Dit zijn dus nu officieel legacy architectuurstijlen. Dat maakt dat SOA op dit moment de enige stijl is die voor de modale IT-shop strategisch relevant is. Ik weet het, het is de analyse van Gartner, maar het is toch opmerkelijk dat één stijl zo dominant aanwezig is.

Voor de “early adopters” is er nog wel degelijk werk aan de winkel. REST en Event-driven SOA naderen de “peak of inflated expectations”. Over REST is een uitstekende beschrijving te vinden op wikipedia. En voor wie zich nog eens in Event-driven services wil verdiepen, is het herlezen van het “Observer pattern” [1] misschien een goede tip.

Er is één nieuwe ster aan het firmament verschenen (drum rolls, please): Context-Aware SOA. Het levert op dit moment nog maar 29 hits op Google op. Het gaat om een architectuurstijl die bestaat uit drie bouwblokken

  • Een Service Verifier – gebaseerd op Petrinetten

  • Een Semantic Matchmaker – bewust van de context van requests

  • Agents – zowel requesters als services en brokers.

Het klinkt in dit stadium nog wat academisch, en het is me eerlijk gezegd nog niet helemaal duidelijk welk architectuurprobleem het gaat oplossen, maar het wordt ongetwijfeld boeiend om te zien of deze stijl levensvatbaar zal zijn.

Deze eerste nieuwsflits is bedoeld om te informeren over architectuurnieuws.

[1] Erich Gamma et al: “Design Patterns – Elements of Reusable Object-Oriented Software”. Addison-Wesley, 1994.

Opmerking

Je moet lid zijn van Via Nova Architectura om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Via Nova Architectura

Sponsoren

Advertenties

Je kunt hier adverteren

© 2020   Gemaakt door Stichting Digital Architecture.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden