Via Open Space

Eerstvolgende Via Open Space, 22 oktober

Laatste nieuws over Via Open Space

Via Nova Architectura ziet dat kennisuitwisseling in de huidige informatiemaatschappij verandert. Hoewel het credo “wie schrijft blijft” nog niet weg te denken is, wordt doelgericht en direct uitwisselen van informatie steeds belangrijker. Dit vindt plaats in communities die elkaar zowel in de digitale als in de fysieke wereld treffen. Via Nova Architectura wil hier dan ook op aansluiten door de architecten community behalve een digitaal ook een fysiek platform aan te bieden. Dit “fysieke platform” bestaat uit een ontmoetings en samenwerkingsruimte, is laagdrempelig, voorzien van eten en drinken en gericht op de kenniswensen van de aanwezigen.

Via Open Sessies zijn “Open Space” sessies. Open Space is een moderne (werk)vorm voor grotere groepen, die over de hele wereld wordt toegepast. De methode mobiliseert alle aanwezige kennis, creativiteit en daadkracht binnen een groep mensen, waardoor snel complexe vraagstukken kunnen worden beantwoord. Een eenvoudig, maar krachtig raamwerk schept de juiste condities voor een dynamisch proces van discussie en samenwerking. Deelnemers dragen zelf issues aan, dragen bij met hun deskundigheid en hebben invloed op het eindresultaat. De regels zijn eenvoudig: 1. De deelnemers zijn de juiste personen. 2. Wat er gebeurt, is het enige dat kan gebeuren. 3. Het begint wanneer het begint. 4. Als het voorbij is, is het voorbij. Als een deelnemer zich in een situatie bevindt waarin hij niets leert, niet geïnspireerd wordt, en evenmin het gesprek een betere richting kan geven, is hij verplicht zijn “twee voeten” te gebruiken om naar een productiever gesprek te gaan.

Via Open Space is een gezamenlijk initiatief van Via Nova Architectura en de vakverenigingen op het gebied van architectuur (Ngi, NAF, GIA, Agile Consortium). Het kernteam bestaat uit Frank Langeveld (VNA/NAF), Marlies van Steenbergen (VNA), Bob te Riele (GIA), Bert Dingemans (Ngi), Bert Kroek (GIA), Roel Wagter en Danny Greefhorst (VNA/NAF/Ngi/GIA). Dit kernteam zal samen met een aantal andere leiders op het gebied van architectuur afwisselend aanwezig zijn op Via Open Space sessies om deze te faciliteren. Ze helpen de deelnemers om goede combinaties te maken vanuit de voorliggende vraagstukken. Ook helpen ze om de opgedane inzichten vast te leggen in een on-line communiceerbare vorm.

Kenmerken van Via Open Sessies:

  • Via Nova Architectura acteert als onafhankelijk kennisdelingsplatform, is eigenaar van de sessies en biedt ondersteuning bij de uitvoering;
  • De vakverenigingen treden roulerend op als organisator/gastheer;
  • Iedereen is welkom; het is een open bijeenkomst waarin juist het bijeenbrengen van verschillende soorten mensen leidt tot nieuwe inzichten;
  • Het format is open space, met een vast tijdstip (van 17.00 tot 21.30), eten en drinken;
  • Er is expliciete aandacht in de sessies voor het creëren van herbruikbare kennis;
  • De resultaten zijn voor de deelnemers herkenbaar en worden beschikbaar gesteld op Via Nova Architectura.

Via Open Space is een formule die ook anderen kunnen adopteren. Wat we willen is een flexibele organisatievorm die snel in kan spelen op vragen die van belang zijn. Daarbij willen we dat de antwoorden kwalitatief goed zijn en indien relevant, herbruikbaar. We vragen daarom aan mensen om zelf met vragen te komen. De community reageert hierop met antwoorden suggesties en discussie. Als er genoeg animo is dan kan deze vraag worden opgepakt in een Open Space sessie.

De eerste Via Open Space heeft plaats gevonden op 7 november 2011 bij Sogeti in Amersfoort. Dit was een pilot op basis waarvan we de formule verder hebben bijgesteld. Voor dit jaar is het de bedoeling om circa 6 van dit soort sessies te organiseren. De eerste is op 14 Maart over het thema Masterdata in Diergaarde Blijdorp. De tweede vindt plaats op 22 oktober in het Spoorwegmuseum.

 

Opmerking

Je moet lid zijn van Via Nova Architectura om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Via Nova Architectura

Sponsoren

Advertenties

© 2021   Gemaakt door Stichting Digital Architecture.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden