Proces & Document 2009, nr. 4

Mijn buurman kijkt graag tv. Dat doet hij, zegt-ie, principieel alleen op basis van (vaderlandse) Philips-technologie. Hij heeft een joekel van een Philips-lcd-tv-scherm en een bijbehorende Philips-dvd-recorder met Philips-versterker. Daartussen zit één kabel. Hij bedient dat allemaal met één Philips-afstandsbediening. Werkt perfect. Ik noem dat de All-in-One-oplossing.

Ik ben van huis uit een perfectionist. Ik heb dus een tv-scherm van Philips (jawel), een tuner van Humax, een versterker van Pioneer en een dvd-recorder van Panasonic. Daartussen 'tig' draden, je wilt het niet zien (is ook een verschrikkelijk stofnest, maar dat terzijde). Dit wordt bediend met maar liefst 4 afstandsbedieningen, waar mijn vrouw niet blij mee is ('hij doet het niet') en waarvoor onze 'helpdesk' (ik) dus overuren moet maken om het allemaal uit te leggen. Dat heet een Best-of-Breed-oplossing. Ik ben inmiddels jaloers op mijn buurman, met zijn geïntegreerde setje. 

Iets soortgelijks zien we bij financiële pakketten. Steeds meer bedrijven stoppen met de best-of-breed-oplossing van allemaal losse pakketten, bijvoorbeeld voor FIN, HRM en CRM. Dat geeft veel te veel integratieproblemen. Niet alleen veel slecht passende 'stekkers' maar ook slecht passende gegevens (syntax en semantiek) en niet aansluitende processen tussen de pakketten. Gevolg: bijna iedereen kiest tegenwoordig voor zogenoemde ERP-suites zoals van SAP, Oracle of Microsoft. Allemaal All-in-One. Dit ondanks de belofte van de zogeheten Service Oriented Architectures (SOA), waarmee je alles aan alles zou moeten kunnen knopen.

Integratie is trouwens niet alleen een functioneel/technisch probleem. Ook commercieel blijkt het moeilijk te zijn om al die verschillende leveranciers te laten samenwerken. Dat vraagt om goede afspraken tussen de leveranciers onderling, zoals ook bleek ook bij sommige 'gelegenheidsconsortia' bij aanbestedingen. Het meest omvangrijke en minst hechte leveranciersconsortium leverde de minste prestaties, zoals we uit een recente ANDEZ-evaluatie weten. Sterke hoofdaannemers met geen of weinig onderaannemers en een breed aanbod aan eigen functionaliteiten (type all-in-one-midoffice-suites) deden het het best.

Ik heb mijn lesje geleerd. Volgende keer koop ik gewoon een geïntegreerde oplossing, ook voor mijn tv. Misschien iets minder mooi, maar wel zo handig!

Weergaven: 117

Reactie van Stichting Digital Architecture op 6 Juli 2012 op 11.34

Geschreven door adgerrits op 17-05-2010 16:59

Mijn conclusie is een andere. Namelijk dat het niet gaat om het vinden van "de beste" maar van de meest geschikte oplossing. Een Philips toren kan prima geschikt zijn, maar is daarmee nog niet altijd de meest geschikte oplossing (wat als het beeldscherm kapot gaat maar de dvd en versterker het nog prima doen?). Zoals meestal geldt ook hier dat je met gezond verstand binnen de omstandigheden zult moeten beslissen welke aanpak het meest gewenst is.

Reactie van Stichting Digital Architecture op 6 Juli 2012 op 11.34

Geschreven door Peter van Dijk op 11-04-2010 17:51

Ik vind het een mooi voorbeeld, maar soms wat kort door de bocht.
Bedrijven lijken inderdaad succes te hebben met het , tenzij... principe.
Echter hoop ik dat SOA in de toekomst toch nog haar beloften kan waarmaken, waardoor Best-Of-Breed een kans krijgt.

Laten we de vergelijking van jouw voorbeeld doortrekken. De basisfuncties van de Philips TV, Humax tuner en Pioneer versterker zijn volgens mij allemaal te bedienen via een enkele universele standaard: infrarood. Een nieuwe standaard zoals HDMI zou tegenwoordig de versterker, tv, ontvanger etc. aan elkaar moeten kunnen knopen. Deze standaarden zou ik willen vergelijken met de SOA-bus.

Misschien moet de Europese politiek helpen bij het succes van SOA, zoals zij dit ook bij USB hebben gedaan (Nieuwe telefoons moeten tegenwoordig oplaadbaar zijn via USB). Omdat de samenwerking tussen diverse grote bedrijven een heikel punt lijkt te zijn.

Voor multimedia in huis lijkt Best-Of-Breed vaak wel al haalbaar. Standaarden als HDMI, DLNA helpen hier erg bij. Laten we hopen dat dit voor softwarepakketten ooit ook het geval zou zijn! SOA lijkt mij daarbij een stap in de goede richting.

(Als tip voor een universele afstandbediening zou ik eens naar een Logitech Harmoney kijken ;) )

Opmerking

Je moet lid zijn van Via Nova Architectura om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Via Nova Architectura

Sponsoren

Advertenties

Je kunt hier adverteren

© 2020   Gemaakt door Stichting Digital Architecture.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden