Het implementeren van een (enterprise) architectuur brengt altijd risico’s met zich mee, architectuur heeft tenslotte betrekking op verandering en innovatie.  Daarom is het verrassend dat risico’s inventariseren binnen architectuur geen vanzelfsprekendheid is. Tenslotte is de impact van architectuur op met name beheerrisico’s groot. Architectuur bepaald de fundamenten van de ICT organisatie en is daardoor een belangrijke factor voor zowel de implementatie- als beheerrisico’s.

In de afgelopen periode heb ik daarom gekeken naar mogelijkheden om risico inventarisatie te borgen binnen architectuur. Hiervoor is gekeken naar bestaande architectuurmethoden zoals DyA, Togaf 9 en Archimate. Daarnaast is gekeken naar risico implementaties binnen methoden zoals CRAMM, ITIL 3 en M_o_R. Voor deze inventarisatie zijn een aantal producten uitgewerkt zoals:

  • Beschrijving van methodische stappen in de vorm van een aantal whitepapers en artikelen
  • Voorbeelden van risico inventarisatie checklists voor software volwassenheid, Quint 2 (non functionals), kosten en voor beheerprocesinrichting. Dit inclusief implementatie in een prototype
  • Architectuur visualisaties, een extensie op basis van de architectuurmodelleertaal Archimate waarbij op basis van kleurclassificaties de verschillende risico's getoond worden bij architectuur concepten. Daarnaast een visualisatie van concepten en risico's op basis van een matrix visualisatie.
  • Prototype van een geautomatiseerde risico extensie tool (als webapplicatie) waarin risico inventarisaties opgesteld en aangepast kunnen worden. Checklists voor inventarisaties door stakeholders kunnen worden ingevuld. Als laatste zijn een aantal visualisaties aan het prototype toegevoegd.

Ben je geinteresseerd in de uitkomsten van dit project of wil je het prototype bekijken, gebruik dan de volgende link. Heb je suggesties voor dit project, de eindproducten of voorbeelden van toegepaste risico inventarisaties voor architectuur of ervaringen met dit werkveld in de eigen organisatie, neem dan gerust contact met me op als reactie op deze tekst of via het contactformulier binnen de bovengenoemde website. Ik kijk uit naar jullie reacties.

Weergaven: 290

Opmerking

Je moet lid zijn van Via Nova Architectura om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Via Nova Architectura

Sponsoren

Advertenties

© 2020   Gemaakt door Stichting Digital Architecture.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden