Proces & Document 2011, nr. 3

In ieder Programma van Eisen (PvE) kunt u ze vinden: de vraag naar open standaarden. Het komt erop neer dat elke leverancier ervoor moet zorgen dat zijn systemen aan bepaalde open standaarden voldoen. Bij gemeenten kom je dan KING-standaarden tegen als RSGB en vooral ook StUF voor berichten tussen systemen. En om het allemaal nog wat simpeler te maken zijn er van bijvoorbeeld StUF ook nog vele versies. Dat is zoiets alsof elke stekker weer andere pootjes heeft en ze dus allemaal hun eigen stopcontact nodig hebben.

Sinds enkele jaren worden gemeenten geacht informatie over basisobjecten, zoals gebouwen, tussen hun backoffice-systemen uit te wisselen. Afdeling BAG is dan bijvoorbeeld als bron verantwoordelijk voor de registratie van gebouwen en de andere backoffice-afdelingen (zoals Vergunningen) dienen hier gebruik van te maken. Dit soort gegevensdistributie is niet alleen een organisatorisch maar ook een stevig technisch probleem. Daarvoor is StUF-BG als open standaard uitgevonden. Die regelt de pootjes van de 'stekker' die op alle backoffice-afdelingen moet passen.

Je zou dus denken dat dankzij zo'n StUF-BG-stekker het geen moeite is om bijvoorbeeld een burgerzakensysteem van Centric aan een BAG-systeem van Pink te koppelen. Vergeet het maar. De StUF-pootjes van Pink zijn net even anders dan die van Centric, ook bij dezelfde versies. En erger nog, je hebt in beide gevallen per leverancier een dure schakelkast (gegevensdistributiesysteem) nodig. Maar ook die passen niet op elkaar. Sommige klanten hebben zelfs een eigen schakelkast moeten maken om die van Pink en Centric met elkaar te verbinden. Dus extra kosten voor iets wat op basis van de StUF-BG-standaard 'gewoon' had moeten werken.

Wat leren we hiervan? Wel, open standaarden zijn heel belangrijk maar niet altijd zaligmakend. Sommige van die standaarden zijn helaas te open, en dus zo lek als een mandje. Vaak zijn de specs (pootjes) onvoldoende uitgewerkt en getest. Wat kan KING hieraan doen? Dat is nogal eenvoudig: voordat een standaard zoals StUF-BG in beton gaat moet hij in de praktijk worden getest, liefst met zo veel mogelijk leveranciers (bijvoorbeeld in een plugfest). En daarna de leveranciers echt certificeren, zodat, als ze 'ja' zeggen bij een PvE, het ook echt werkt.

Weergaven: 159

Opmerking

Je moet lid zijn van Via Nova Architectura om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Via Nova Architectura

Sponsoren

Advertenties

© 2020   Gemaakt door Stichting Digital Architecture.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden