Blog over de sessie Enterprise integratie met semantische web technologie

Dinsdag (26 mei 2015) was er een bijeenkomst van het NGI-NGN, onder de titel ‘Enterprise integratie met semantische web technologie’. Sinds ik mij de afgelopen paar jaar met gegevensmanagement en bijbehorende technologie heb bezig gehouden ben ik ernstig geïnteresseerd geraakt in het onderwerp ‘data’. Ik ben er namelijk van overtuigd geraakt dat automatisering zoveel makkelijker kan door data centraal te stellen. Dat raakt ook het onderwerp van deze presentatie, zoals Joep Creusen schrijft in de uitnodiging voor zijn presentatie:

Er is een groeiende noodzaak tot het delen van gegevens binnen en tussen organisaties. Dit komt ondermeer doordat er ook steeds meer gegevens ontstaan in organisaties, die ook in allerlei andere contexten hergebruikt kunnen worden. Dit is ook een belangrijke drijfveer achter “open data”, waarbij organisaties informatie op een machine-readable manier vrij beschikbaar stellen aan anderen. Met semantische web technologie kun je hier semantiek aan toevoegen en zorgen dat gegevens ook betekenisvol zijn en gerelateerd kunnen worden aan andere gegevens. Dergelijke Linked Data kan ook prima binnen de grenzen van de organisatie worden ingezet en vormt daarmee een alternatief voor meer traditionele vormen van applicatie- en data-integratie. De vraag is of service-georiënteerde architectuur, Web Services techologie, Enterprise Service Bussen, ETL tools en Business Process Management systemen nog wel een bestaansrecht hebben in deze nieuwe visie.

 Sinds mijn bovengemiddelde interesse in data is gewekt vergroot ik mijn kennis over diverse aspecten daarvan. Ik wil een beter beeld kunnen vormen van de mogelijkheden die geschapen worden door data centraal te plaatsen. Laat ik eerlijk zijn, het gaat mij niet over data centraal stellen. Waar het mij om  gaat is wat data centraal stellen kan betekenen in de vereenvoudiging van de automatisering van administratieve processen. Daarvoor zoek ik naar artikelen, boeken, presentaties en dergelijke die mij daar meer over kunnen vertellen, zodat ik deze kan combineren om tot een antwoord te komen.

Wat opvalt in de data wereld (en niet alleen daar) is dat er veel specialisten zijn met heel veel kennis over een (klein) stukje van die data wereld. En er zijn veel puzzelstukjes…. Maar waar of wat is het geheel, het grotere plaatje? Vaak wordt de hype-term  ‘big data’ genoemd opdat ieders interesse wordt gewekt. Big data is een verkoop term geworden. Open data dan? Nou, er is nog wel een verschil tussen ‘open’ en ‘open’. Laten we zeggen dat de principes van ‘open data’ en ‘big data’ en dergelijke wel van pas komen om ook binnen een bedrijf te gebruiken.

 

Gaat Joep Creussen in deze presentatie het antwoord geven op mijn vraag?

Deze presentie blijkt vooral te gaan over ‘linked data’; de principes en werkwijze van linked data worden uitgebreid en duidelijk uitgelegd. Niet onverdienstelijk, want er gaat weer een stukje van de data wereld voor mij open en ik verveel mij nauwelijks. Jammer genoeg gaat het niet uitgebreid in op de enterprise integratie of de vraag of traditionele automatisering dan nog wel nodig is.

Door de presentatie van Joep en het filmpje in de presentatie van een Amerikaanse busmaatschappij die data beschikbaar stelt aan een paar geeks, slaat mijn fantasie wel op hol. De busmaatschappij besloot op een dag dat zij data van enkele veel gebruikte lijnen ging vrijgeven, denk aan geo data en dergelijke. Zij waren benieuwd wat de geeks, die zij hierover inlichten, met die data zouden gaan doen. En jawel, die gingen apps bouwen. Al na twee dagen was de eerste app beschikbaar en die werd snel opgevolgd. Dat ging zo door en na een maandje was er een geavanceerde app beschikbaar die nauwkeurig voorspelde hoe lang het duurde voor de bus op jouw stop was. Precies wat de mensen wilde weten: hoe lang moet ik nog wachten. Het mooie van het verhaal? Dat het de busmaatschappij geen cent kostte. Zij stelden alleen de data vrij beschikbaar en marktwerking deed de rest.

Ter plekke schoot mij de volgende mogelijkheid binnen: Data van vacatures en CV’s als linked data vrijgeven. Hier is sprake van weinig privacy gevoelige informatie. Immers mensen hebben hun CV ook op sociale media als Linkedin staan, zoals ook wordt aangeraden en vacatures zijn ook meestal niet geheim. Als deze (door UWV) opgehaalde data wordt vrijgegeven, zonodig geanonimiseerd, dan kan ‘de markt’ daar vast heel goed werkende en bruikbare apps voor verzinnen, waardoor werkzoekenden goede vacatures aangeboden krijgen. Natuurlijk doen linkedin en intermediair, etc. hier al een aanzet toe door suggesties te geven voor passende vacatures die zij kennen. Probleem is dan nog dat het een beperkte set vacatures betreft die bij dat medium is gemeld en niet iedereen bij dat medium een CV heeft ingediend. Daarom kunnen wellicht betere resultaten worden geboekt door deze gegevens openbaar maken te maken als linked data, zodat derden hier goede  toepassingen voor kunnen maken.

Helaas is mijn vraag, hoe we administratief werk anders en makkelijker kunnen automatiseren met semantische webtechnologie, vandaag nog niet beantwoord. Het blijft nog hangen bij een belofte, namelijk dat enterprise integratie flink kan veranderen door linked data. Mijn zoektocht gaat nog even door.

 

Weergaven: 171

Opmerking

Je moet lid zijn van Via Nova Architectura om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Via Nova Architectura

Sponsoren

Advertenties

© 2021   Gemaakt door Stichting Digital Architecture.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden