Zoals verschillende mensen weten doe ik onderzoek naar architectuurprincipes, misschien wel de belangrijkste bouwsteen van architectuur.

Dit onderzoek, dat even heeft stil gelegen, doe ik deels op de Radboud Universiteit bij Erik Proper en deels binnen de Dragon1 gebruikersvereniging. De afgelopen jaren heb ik vele, vele principes voorbij zien komen, in alle soorten en maten!

Deze principes waren soms in effectieve vorm geformuleerd en gevisualiseerd en soms in minder effectieve vorm geformuleerd of helemaal niet visueel gemaakt. Ook de typering en structurering van principes heeft in de praktijk vele verschillende vormen die soms wel maar soms ook niet bijdragen aan effectief gebruik van principes (architectuurprincipes, business principes, IT-principes, welke definitie en indeling gebruikt u?).

Ook kom ik vaak uitspraken tegen die worden gelabeled als principe, maar bij nader onderzoek eerder op eisen of wensen lijken of zo worden gevoeld en daarmee (soms) hun effect in het ontwerp en de realisatie van een oplossing missen. Of wat dacht u van de lijsten met principes die in een organisatie rondzwerven zonder een status, beheerder of eigenaar te hebben.

Een door mij veel gehoorde kreet van CIO’s, directeuren en enterprise architecten is ”als we de architectuurprincipes niet hadden opgesteld had dat eigenlijk niets uitgemaakt”. En dat is iets waar ik me graag sterk voor maak om dat te veranderen: op weg naar krachtige en effectieve maar wel pragmatische architectuurprincipes.

De theorievorming door mij op basis van onderzoek en praktijktoets van de afgelopen jaren heb ik reeds vertaald in een boek genaamd “Dragon1 Open Standard Architecture Principles”.

Een evaluatie-versie is hier te downloaden.

En deze theorievorming moet nog verder getoetst en aangescherpt worden. En hoe beter kan dat dan met architectuurprincipes uit de praktijk?

Voor mijn promotieonderzoek is het nodig dat ik nu een zuivere set van data (lijsten van architectuurprincipes) aanleg die los van mijn theorie zijn opgesteld.

Bij deze nodig ik daarom organisaties uit om hun top tien van architectuurprincipes beschikbaar te stellen voor serieus nader onderzoek op gebied van effectiviteit en hoe ze dan eventueel krachtiger of effectiever te formuleren, te visualiseren en te gebruiken zijn.

Ik hoor graag van u.

Weergaven: 175

Reactie van Theo Arts op 16 Augustus 2012 op 12.53

Mark,

Heb je nog behoefte aan sets van principes en indien ja, waar kan ik die naar toe sturen?

reageren kan via theoarts at planet.nl en.of theo.arts at rws.nl

Ik hoor graag van je.

Theo Arts

Reactie van Mark Paauwe (Founder of Dragon1) op 16 Augustus 2012 op 15.13

Beste Theo,

Ja. Ik ga graag op je aanbod in. Ik stuur je zo een e-mail.

Opmerking

Je moet lid zijn van Via Nova Architectura om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Via Nova Architectura

Sponsoren

Advertenties

Je kunt hier adverteren

© 2020   Gemaakt door Stichting Digital Architecture.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden