Proces & Document 2011, nr. 1

Het hoofd van de afdeling Facilitair was tegen zijn zin ook hoofd ICT van de gemeente Kleindam geworden. Kleindam telt maar liefst 14.000 inwoners. Naast het hoofd Facilitair is er ook nog een overspannen I&A-medewerker. En ergens loopt nog een applicatiebeheerder rond, die ook wat van ICT af weet. Ze kunnen het werk niet aan en kennis is een schaars goed. Zeker bij ICT, waar alles snel verandert.

Het rekencentrum van Kleindam stond op instorten. Daarom hadden ze vorig jaar besloten om het huidige serverpark geheel te vervangen. Dat ging om veel geld. Het hoofd Facilitair kon dus niet om een Europese aanbesteding heen. Geld voor adviseurs hadden ze niet, dus vroegen ze advies aan een verkoper van een backofficesysteem. Die zei: 'Servers van merk X zijn het beste'.

De aanbesteding mislukte eerst, want je mag niet naar X vragen. Uiteindelijk kregen ze toch de gewenste dure servers van merk X. Vraag niet hoe. De gemeenteraad was vooraf ingelicht maar het prijskaartje viel tegen. Zeker toen er nog een test- en uitwijkvoorziening moest komen (vergeten). De teller stond inmiddels op een paar ton. Maar dan had je ook wat. Het hoofd Facilitair vertelde op de nieuwjaarsborrel trots dat ze nu een echt mainframe hadden.

Kort daarop moest het DMS worden vervangen. Helaas bleek daarna pas dat het nieuwe DMS niet op dat dure mainframe kon draaien. Wel op gewone servers, die nog veel goedkoper waren ook. De raad vroeg een second opinion. Het bleek toen dat de backofficesystemen prima op de goedkope servers hadden kunnen draaien, en nu zat men met een strop van enkele tonnen.

Wat leren we daarvan? Volgens mij dat kleine gemeenten geen eigen rekencentrum moeten willen hebben. Doe al dat staal alsjeblieft de deur uit. Bandbreedte is het probleem niet meer, kennis wel. Er zijn genoeg ASP-leveranciers die je systemen in de cloud kunnen hosten en beheren. Of kijk eens bij een grote buurgemeente. Kan je eindelijk focussen op I (informatiseren) in plaats van A (automatiseren).

Weergaven: 158

Reactie van Stichting Digital Architecture op 29 Juni 2012 op 14.23

Geschreven door Robert te Kaat op 29-03-2011 15:40

Vreemde conclusie: men bestelt verkeerde hardware door gebrek aan kennis. Cloud is dus de oplossing want... daarvoor heb je geen kennis nodig? Wie bepaalt dan welke cloud-diensten je af gaat nemen? Of minstens zo belangrijk: welke SLA je wilt afsluiten met de cloud-provider. En wie bepaalt hoe je koppelingen gaat leggen met bestaande on-premise systemen, zoals b.v. een bestaand DMS?
Allemaal vragen die alleen te beantwoorden zijn mits je over de juiste kennis beschikt. En zo zijn we weer terug bij af.

Ik ben niet tegen cloud-services, maar dit artikel is echt te kort door de bocht.

Reactie van Stichting Digital Architecture op 29 Juni 2012 op 14.23

Geschreven door adgerrits op 29-03-2011 16:47

Natuurlijk is het (op de bekende wijze) te kort door de bocht. Maar met de moraal van het verhaal is m.i. niet zoveel mis: verschuif waar mogelijk de focus van staal naar informatievoorziening. Inclusief zaken als serviceovereenkomsten en integratieuitdagingen. Kennis heb je in alle gevallen nodig.

Reactie van Stichting Digital Architecture op 29 Juni 2012 op 14.23

Geschreven door Johan Theunissen op 04-04-2011 12:49

Normaliseren noemen we dit.
Teveel mensen proberen het wiel uit te vinden.
Schoenmaker hou je bij je leest.

Reactie van Stichting Digital Architecture op 29 Juni 2012 op 14.23

Geschreven door yunn op 05-05-2011 09:03

123456abcthomas sabo charms[url=http://www.charmclub-thomas.com/thomas-sabo-charms.html]thomas sabo charms[/url]http://www.charmclub-thomas.com/thomas-sabo-verkauf.html

Reactie van Stichting Digital Architecture op 29 Juni 2012 op 14.23

Geschreven door zhang op 10-05-2011 09:16

thomas sabo winkel

Reactie van Stichting Digital Architecture op 29 Juni 2012 op 14.24

Geschreven door Michiel Perdeck op 31-05-2011 17:13

Helemaal eens met de strekking. Kleine en middelgrote (overheids)organisaties hebben in het algemeen veel te veel IT in huis en zijn niet in staat de daarbij behorende complexe technologie te beheersen.

Opmerking

Je moet lid zijn van Via Nova Architectura om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Via Nova Architectura

Sponsoren

Advertenties

© 2020   Gemaakt door Stichting Digital Architecture.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden