De week van Ronald Heukers

ICT architect EL&I
Dictu (Dienst ICT Uitvoering)

Anders dan de vorige schrijfster in deze blog-serie (Karin Middeljans) die veel bezig is met enterprise-architectuur ben ik meer een ICT (software) architect die weliswaar veel contactmomenten heeft met de business architecten en de enterprise-architecten van ons ministerie, maar daarnaast sterk betrokken is op de technische architecturen. Mijn domeinen daarbij zijn Web-technologie en mobiel. 

Op vele locaties gewerkt deze week en dat reizen lijkt wel steeds meer een aspect te worden van ons werk. Deze week was het Assen, Den Haag, Amersfoort en Utrecht.

Begin van de week in Assen vertoefd, waar een vestiging van onze dienst (Dictu) zit. Kwartaalgesprek gehad met mijn baas. Opleidingen afgestemd met mijn baas. Overleg met Competence Center Webtechnologie gehad. Veel aandacht voor de eerste mobiele app (voor IPads) die we aan het schrijven zijn. Gekeken naar de code. Ik heb hiervan de frontend architectuur geschreven. Het is een app geschreven in Objective C (de programeertaal van native apps op Apple apparaten) en koppelingen naar de backends zijn met JSON/Rest. Gekeken hoe we om kunnen gaan met richtlijnen rondom het gebruik van mobiele native applicaties (library-management, documentatie etc.). Verder was er in de meeting van het competence center aandacht voor een verbreding van de Google Search Appliance binnen onze diensten. Via GSA kan de zoekfunctionaliteit binnen de bedrijfsinformatiehuishouding op ons intranet en binnen onze lokale websites sterk worden verbeterd.

In Assen ook overleg gehad met de Geo architect hoe we de mobiele architecturen compliant kunnen houden met het mobiele gedeelte van onze Geo-architecturen. Je ziet toch wel dat standaard Internet applicaties enerzijds en Geo anderzijds zich op het terrein van mobiel ieder op hun eigen snelheid en kracht ontwikkelen. Dat hoeft binnen ons ministerie niet altijd op exact dezelfde manier te gebeuren en dat kan vaak ook niet, maar je wilt ook geen oplossingen die elkaar wederzijds gaan bijten.

Later in de week zat ik in Den Haag. Overleg gehad met onze Web/CMS/ECM architect over de ontwikkelingen op het gebied van Enterprise Content Management in ons ministerie. Interessant gesprek. Er is een indeling gemaakt (een soort beslisboom) voor het wanneer inzetten van een Portaal product, wanneer ECM, wanneer een Content Management Systeem (CMS) software en wanneer een transactionele webapplicatie. Er zit overlap in de gebieden. In het dagelijks taalgebruik bij eindgebruikers is vaak ook verwarring over de samenhang van en de verschillen tussen deze gebieden.

Ook in Den Haag een interessante presentatie van één van de potentiële leveranciers voor een zg. MDM/MAM oplossing gehad. Omdat we als ministerie steeds meer met mobiel doen, willen we ook ondersteuning van onze managed mobile devices met Mobile Device Management (MDM) software of voor onze niet managed “Bring your own (BYO)” devices met Mobile Application Management (MAM) software. Dit zou onze mobiele dienstverlening verlening beter moeten maken, waarbij zowel het perspectief van de tablet dienstverlening wordt gebruikt als het perspectief van de interactie met de mobiele apps. Bij het laatste kijk ik op dit moment naar de interactie tussen de mobile (native) app en de MAM of MDM oplossing. Als architect hecht ik daarbij aan een mooie loosely coupled oplossing en de verschillende leveranciers gaan erg verschillend met het onderwerp om. Sommige leveranciers kunnen alleen device encryptie toepassen, andere gaan erg ver in het sterker encrypten van bestaande opslag vanuit de app op het Apple of Android device dan standaard mogelijk. Sommige leveranciers tenslotte vervangen de opslag totaal door eigen opslag mechanismen en forceren ook dat de code van de zelfgeschreven native apps opengebroken wordt (Objective C bij IOS bijvoorbeeld) om calls naar de API van het desbetreffende MDM/MAM product te maken. De presentatie van deze leverancier was leuk en conceptueel is het een goede oplossing, die ze bieden. Voor de correctheid van het proces kan ik hun naam hier nu niet noemen.

Nog later in de week na een belabberde nacht vanwege een ongelukje van onze baby en een (op ons overgeslagen) griepje van onze baby, vol goede moed naar Sogeti in Amersfoort getogen voor een zg. “onder de motorkap” sessie van een mobiele app die ze voor ons maken. Hierbij werd de technische oplossing nader uit de doeken gedaan. Interessant. Veel gesprekken gehad en  afspraken gemaakt met de ontwikkelaars met betrekking tot standaarden, het hele bouwproces van de app, hoe wij kunnen komen tot het opzetten van standaarden voor mobiel etc. etc. Het was de moeite waard.

Verder nog in Utrecht gewerkt vanuit huis. Wij kunnen via een verbinding prima vanaf thuis werken. Ben bezig met het beoordelen van een integratie referentie architectuur. Ben ook bezig met het schrijven van een mobiele referentie architectuur en heb aanpassingen gemaakt op de frontend architectuur in de Project Start Architectuur (PSA) van bovengenoemde app waar we aan bouwen. Moet me verder inwerken op mobile security architectuur (van de mobiele frontend). Zal veel inwerktijd vergen. Is een wereld op zich. Tot slotte nog bezig met standaardisatie-perikelen in de organisatie samen met andere architecten.

En zo zit een week al weer snel vol. Dit waren de highlights van mijn week. De volgende week zal Maarten Brugman, Geo-ICT architect bij DICTU zijn verhaal doen.

 

 

Weergaven: 432

Opmerking

Je moet lid zijn van Via Nova Architectura om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Via Nova Architectura

Sponsoren

Advertenties

Je kunt hier adverteren

© 2019   Gemaakt door Stichting Digital Architecture.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden