Ook zonder zelf het LAC bij te wonen, kun je vandaag de dag aardig bijblijven met hetgeen er zoal de revue passeert. Hieronder een paar, wat mij betreft, bijzondere tweets – opgevangen op 28 november 2012; tweets die, afgelezen aan de retweets, resoneerden bij een aantal LAC-deelnemers.

Gegevens zijn na jarenlange IT inspanningen, na enorme technologische ontwikkelingen nog altijd niet – herhaal niet – op orde; het “publiek vindt dat het tijd is voor echte informatie-architectuur zodat gegevens op orde komen”. Oei, dat is een lastige voor IT. IT is immers, naar haar aard, een kei in data en datatransport via magnetische/electrische/optische/… signalen, die hier en daar op uitvoerapparaten getoond worden. Als een soort technologische knieval heet zoiets ook wel een user-interface. Gelukkig kan de aandacht van zo’n wild idee – echte informatie-architectuur – gemakkelijk afgeleid worden, want “er is veel meer nodig dan informatiearchitectuur om het informatieprobleem op te lossen”. Ja, natuurlijk, dat is waar, het draait ook om kennis en vaardigheden van mensen en zonder technologie werkt het tegenwoordig ook niet meer enzovoort.

Maar het moet gezegd – en het is vandaag gezegd: “IT is designing itself to be bottleneck in business change”. En, vooruit, nog een dringende publiekswens: “businessarchitectuur moet worden opgeschoond van IT-denken”. Ferme taal. Gebezigd, nota bene, in het hol van de leeuw. Hoe vindt IT hierop antwoord? Daarvoor zal ze buiten haar eigen oude en vertrouwde lichtcirkel – lichtcirkel die de afgelopen decennia zoveel successen bracht – moeten treden om naar geheel nieuwsoortige verlichting te gaan zoeken. Naar nieuwe zingeving/inkadering van/met hetgeen momenteel is bereikt. En daar rijst een nieuwe moeilijkheid, want “[v]eel architecten schijnen zich geen raad te weten met zingevingsdiscussies”. Liever holt men voort in ingesleten karrensporen, aangedreven door o zo ruime eigen (internationale) ervaring met/bij van-alles-en-nog-wat en kennis waarvan de houdbaarheidsdatum wellicht is verstreken en derhalve nodig moet worden bekeken.

Helpen doet het niet, want, ik val in herhaling, onze gegevens zijn na jarenlange IT inspanningen, na enorme technologische ontwikkelingen nog altijd niet – herhaal niet – op orde.

Daarom, zo geeft het publiek “in de grote zaal” luid en duidelijk aan: informatie-architectuur. Echte informatie-architectuur. Echte dus. En die roep om echte informatie-architectuur lijkt me een uitstekend begin (begin, want, inderdaad, er is meer) voor heroverweging van oude waarden. Voor klanten draait het in alsmaar woeliger informatiemaatschappij van moment tot moment om situationeel betekenisvolle informatie. At their fingertips – wel te verstaan. Hoe breng je zo’n betekenis-stroom op gang en hoe houd je die stroom vervolgens duurzaam in stand.

Echte informatie-architectuur. Wow! Zodat “business change” haar gang kan gaan en IT uit de greep van zelfaangemeten “bottleneck” raakt. Een geslaagde dag - zo is mijn indruk.

Weergaven: 288

Opmerking

Je moet lid zijn van Via Nova Architectura om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Via Nova Architectura

Sponsoren

Advertenties

© 2020   Gemaakt door Stichting Digital Architecture.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden