Ik kom de laatste jaren steeds vaker functies tegen, die niet formeel ingebed zijn in de organisatie. Het zijn functies, die belangrijk zijn bij het realiseren van veranderingen, maar waarvan de betrokken organisatie - nog -  niet precies weten wat de functionaris moet gaan doen. Wel is er een globaal beeld van het doel en de effecten, die beoogd worden. Denk aan: kwartiermaker, stadsmarinier, ketenregiseur, programmamanager. Deze functionarissen hebben meestal geen duidelijke positie in het lijnmanagement en weinig formele bevoegdheden. De kans op succes voor zo'n functionaris is daardoor sterk afhankelijk van zijn of haar leiderschapskwaliteiten.

Ook een enterprise architect opereert vaak onder dergelijke omstandigheden, zeker als het werken onder architectuur nog geïmplementeerd moet worden of het niveau van volwassenheid nog te laag is. Succesvolle architecten beschikken naar mijn idee altijd over een flinke dosis leiderschapskwaliteiten. Toch wordt er zelden expliciet over geschreven.

Misschien tijd voor een kleine persoonlijkheidstest?

Volgens Stephen Covey [1] zijn goede leiders herkenbaar aan 8 kenmerken:

 1. leren voortdurend
 2. zijn service gericht
 3. stralen positieve energie uit
 4. geloven in anderen
 5. leiden een gebalanceerd leven
 6. zien het leven als avontuur
 7. zoeken synergie
 8. trainen zichzelf voortdurend, zowel fysiek als mentaal en emotioneel

Goede leiders hebben bovendien de volgende 7 gewoontes:

 1. zijn proactief
 2. hebben altijd met een duidelijk doel voor ogen
 3. doen de belangrijkste dingen eerst
 4. zoeken altijd naar win-win situaties
 5. proberen eerst anderen te begrijpen en brengen dan pas hun eigen verhaal naar voren
 6. zoeken altijd naar synergie tussen mensen en taken
 7. nemen tijd om zichzelf op te laden en te vernieuwen

De architecten, waar ik echt bewondering voor heb, voldoen hier allemaal aan.

Nu het NGi bezig is met een publicatie over kennis, kunde en vaardigheden van de verschillende IT functies, inclusief die van de architect, is het misschien een mooi moment om dit aspect van ons functioneren eens te bediscussieren en aan te vullen met nieuwe inzichten. Dus graag veel reacties!

 

[1] Covey, S. en R. Covey, De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, Business Contact, 2011

Weergaven: 224

Reactie van Mark Paauwe (Founder of Dragon1) op 27 Augustus 2012 op 23.08

(Enterprise) architecten zijn in mijn ogen talentvolle/ervaren en creatieve ontwerpers die altijd een droom en een sterke eigen visies op bepaalde (maar niet alle) thema's, ontwikkelingen, trends en soorten oplossingen en een gezonde drang om die droom en visies ergens bij een organisatie te realiseren.

(Enterprise) architecten kiezen het juiste moment uit om bij een opdrachtgever hun droom en visies te kunnen realiseren.  Ze hebben daar een goede architectuurontwerp-opdracht voor nodig van hun opdrachtgever (die zelf een echte leider moet zijn). En om die droom en visies te kunnen realiseren is het volgens mij zeer verstandig naar Covey te luisteren.....maar een (enterprise) architect is zelf geen bestuurder, directeur of manager, maar gewoon een talentvolle/ervaren en creatieve ontwerper.

Het architectuurontwerp maakt de (enterprise) architect altijd voor een opdrachtgever (bestuurder, directeur of manager). Deze opdrachtgever moet als leider kunnen optreden om een mogelijk draconisch architectuurontwerp met enorme impact (fundamentele strategische veranderingen) gedragen te krijgen en te kunnen laten realiseren.

Zonder een sterke leider als opdrachtgever kan een (enterprise) architect bijna niet zijn werk doen. Een (enterprise) architect moet als een kleine Napoleon kunnen acteren, maar altijd onder de vleugels van een Napoleon zelf.

Ik ben van mening dat (enterprise) architecten over een flinke dosis (napoleontische) leiderschapskwaliteiten dienen te beschikken, maar zelf nooit de leider moeten proberen uit te hangen. Je bent en blijft ontwerper als (enterprise) architect.

Opmerking

Je moet lid zijn van Via Nova Architectura om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Via Nova Architectura

Sponsoren

Advertenties

Je kunt hier adverteren

© 2020   Gemaakt door Stichting Digital Architecture.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden