De afgelopen jaren zijn er behoorlijk wat gratis modelleertools verschenen die van pas kunnen komen bij het modelleren van, delen van, een architectuurontwerp. De tools richten zich vaak op een specifieke modelleertaal zoals: Archimate, UML, BPMN, XPDL, EPC, IDEF, Use case maps of E3value. Hieronder een overzicht van enkele van deze gratis tools.

Architectuurmodellering:

Archimate: Archi

Archi ondersteunt de Archimate taal en is geschikt voor de professional. Een aantal bijzondere features zijn: dynamic viewpoints, templates en de magic connector om snel relaties te leggen tussen de verschillende elementen. Archi is gesponsored door JISC een innovatieinstituut van het hoger onderwijs in het Verenigd Koninkrijk. De huidige versie (30 november 2011) biedt nog geen ondersteuning voor een repository, maar de vraag is of je dit nodig hebt (het kan ook in de weg zitten). Archi is puur Archimate, fraai en eenvoudig in gebruik; een aanrader voor iedere enterprise architect die op zoek is naar een Archimate tool.

TOGAF: Modelio met TOGAF Architect

Modelio is een uitbreidbare open source modelleeromgeving gerealiseerd op basis van Eclipse (zie hieronder). Er zijn verschillende gratis plugins (modules) beschikbaar in de online store waaronder TOGAF Architect. Er zijn vele andere modules (gratis en niet gratis) beschikbaar.

Anders: Essential Architecture Manager, Iteraplan, SAP Solution composer

Essential Architecture Manager en Iteraplan zijn allebei repository gebaseerde tools om de verschillende onderdelen (zowel business als technologie) van een enterprise architectuur, in een proprietary metamodel, te documenteren en analyseren.

SAP Solution composer is een tool waarmee een business map gemaakt kan worden. Het is handig om snel, op basis van een rijke verzameling industriespecifieke referentiemodellen, een business scenario te modelleren en dit te koppelen aan de verschillende oplossingen van SAP en SAP partners.

Procesmodellering:

BPMN: Eclipse BPMN Modeler, TIBCO Business StudioBizagi process modeller, Process maker, Modelio

Eclipse BPMN Modeler is het BPMN (Business Process Modeling Notation) modelleertool van de Eclipse Foundation. Deze foundation voert de regie over Eclipse, een belangrijke open-source ontwikkelomgeving voor Java. Eclipse wordt onder meer gesponsored door IBM, Google, HP, en Intell. De modellen zijn te exporteren en - in een andere omgeving en na een vertaalslag - om te zetten in executeerbare (BPEL) code.

TIBCO Business Studio, is een gratis modelleertool van Tibco. Naast BPMN modellen kunnen er ook gegevensmodellen in UML mee worden gemaakt. Features zijn ook het importeren van bijvoorbeeld een WSDL (webservice definitie) en het vertalen van een logisch procesmodel naar een executeerbaar model binnen iProcess (niet gratis).

XPDL: Bonita, Together XPDL and BPMN Workflow Editor

Other: e3value editor, ARIS Expres

Visio stencils: for example workflow-research.de

Ontologie modellering:

ORM: DogmaModeler, Norma (requires Visual studio 2008)

Software modellering:

UML: ArgoUML, StarUML, Modelio

Use case maps: jUCMNav

 

Voor wie op zoek is naar Petri net tools verwijs ik graag naar dit overzicht: Petri nets tools database quick overview

Voor wie niet uit de voeten kan met ArgoUML, StarUML of Modelio is hier een overzicht van (open source) UML tools: List of UML tools

Follow me on twitter: evermeulennl

View Erik Vermeulen's profile on LinkedIn

 

Update 2-12-2011 - Toegevoegd: Modelio (tip John van Bladel); SAP Solution composer (tip Danny Greefhorst)

Weergaven: 3574

Reactie van Danny Greefhorst op 1 December 2011 op 11.22

Ook interessant is SAP Solution Composer, een gratis tool van SAP waarin je enerzijds hun referentiemodellen kunt bekijken en anderzijds je requirements vast kunt leggen. Zie ookhttp://www.sap.com/solutions/businessmaps/composer/features.epx.

Op de site van SAP staat:

The Solution Composer is an ideal tool for planning, defining, documenting, and communicating your business solution requirements. The Solution Composer contains more than 50 Solution Map and more than 300
Business Scenario Map templates.

This offline PC tool supports the development of Solution Maps and Business Scenario Maps by providing functionality that allows you to:

  • Modify and create Solution Maps and Business Scenario Maps
  • Assign business goals and objectives, products, key performance indicator (KPI) definitions, user-defined properties, and attached documents to Solution Maps
  • Assign role information, business documents, and other attached documents to the Business Scenario Maps
  • Link the elements of the Solution Maps and Business Scenario Maps to produce your own in-house and inter-enterprise solution
  • Export the Solution Maps and Business Scenario Maps into HTML and PowerPoint slide format
SAP Solution Composer is gratis tool met referentiemodellen van SAP
Reactie van Erik Vermeulen op 2 December 2011 op 21.13

SAP Solution composer en Modelio toegevoegd in de basistekst.

Reactie van Bert Dingemans op 4 December 2011 op 16.41

Graag attendeer ik je op de door mij ontwikkelde PSAssitent dat gebruik maakt van archimate modellering, zie http://are.interactory.nl/frmFormManager.aspx?webpage=psassistent

Reactie van Pascal Huijbers op 7 December 2011 op 13.28

Mooie lijst. Vooral archi kan ik zeker aanraden, ook als je kennis wilt maken met archimate

Opmerking

Je moet lid zijn van Via Nova Architectura om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Via Nova Architectura

Sponsoren

Advertenties

© 2020   Gemaakt door Stichting Digital Architecture.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden