Proces & Document 2008, nr. 4

Zoals mijn trouwe lezers weten, ben ik erg voor eenvoud en tegen ingewikkeld gedoe. Ik zeg wel eens: ambities zijn het grootste risico bij ICT-projecten. We geven wat voorbeelden en volgen daarbij de bekende architectuurindeling: organisatie, processen, gegevens, applicaties, techniek.

Organisatie
Gevaarlijke ICT-ambities hier zijn omvangrijke veranderprocessen. Sommige overheidsklanten roepen dat E-dienstverlening niet kan starten als je niet alle backoffices volledig gedigitaliseerd en 'gekanteld' hebt. Vaak horen we dat soort geluiden ook bij de aanschaf van een midoffice. Levensgevaarlijk! Advies: begin van buiten naar binnen te werken en doe niet alles te gelijk.

Processen
Met de moderne BPM (Business Process Management) rage wil iedereen vandaag de dag alles door een workflow pakket laten regelen. Levensgevaarlijk! Een beetje gemeente kent vijfhonderd processen, ieder met vele uitzonderingen en verschillen tussen behandelaars. Advies: neem een eenvoudige seriële workflow (bijvoorbeeld vier stappen), zoals bij het Dordtse zaakmodel, en laat de rest aan mensen over.

Gegevens
Met de open standaarden hype wil iedereen digitaal stekkeren. Neem de gezondheidszorg, waar HL7 is bedacht om informatie uit te wisselen tussen applicaties op basis van complexe berichtenstructuren. Wordt amper gebruikt. Eenvoudige alternatieven voor HL7 zoals XDS (met slechts een paar documenttypes en wat meta-informatie) zijn wel succesvol. Advies: keep it simple, forget the hype!

Applicaties
Gemeenten die voor miljoenen buitenlandse DMS'en aanschaffen denken dat ze een wereldpakket binnenhalen waar je niet fout mee kan gaan. Meer dan de helft van de implementaties van dergelijke pakketten mislukt. Levensgevaarlijk! Advies: neem een eenvoudig en betaalbaar Nederlands DMS-pakket en focus op een gefaseerde zaaksgewijze inrichting.

Techniek
Collega-architecten willen alleen nog maar praten over Service Oriented Architecture, waarin alle applicaties via webservices zijn gekoppeld. Levensgevaarlijk! De praktijk is weerbarstig en velen lopen dood op bestaande applicatielandschappen, zoals bij de gemeentelijke backoffices. Advies: schroom niet zonodig te koppelen door overtypen ('kloppelen'): vaak nog steeds de effectiefste methode.

Weergaven: 104

Opmerking

Je moet lid zijn van Via Nova Architectura om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Via Nova Architectura

Sponsoren

Advertenties

© 2020   Gemaakt door Stichting Digital Architecture.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden