Kerncompetenties voor governance, informatiemanagement en architectuur

De competenties van informatieprofessionals staan volop in de belangstelling. Competentieraamwerken zoals e-CF lijken echter onvoldoende antwoord te geven op de vraag welke competenties belangrijk zijn. Enerzijds zijn er teveel raamwerken, met ieder eigen termen en competenties. Anderzijds worden informatieprofessionals overvraagd. Competentieraamwerken schetsen lange lijsten van competenties, waardoor onvoldoende helder is wat echt belangrijk is. Organisaties gaan als gevolg daarvan op zoek naar een schaap met vijf poten.

Dit alles heeft een aantal special interest groups binnen het Ngi-NGN ertoe gebracht op zoek te gaan naar essentiële competenties (zie ook eerder verschenen artikel in Informatie). Daarbij hebben zij met name gekeken naar competenties die horen bij hun eigen discipline: Informatiemanagement, Governance en Architectuur. De eigen nieuwsgierigheid naar de overeenkomsten, verschillen en raakvlakken van deze disciplines was een belangrijke drijfveer. In werksessies, congressen en workshops is de dialoog met vakgenoten aangegaan, wat heeft geresulteerd in een voorgestelde lijst van kerncompetenties.

Om te komen tot essentie is gekozen voor een onderscheidende beschrijvingswijze, gebaseerd op een beperkt aantal werkwoorden die zijn uitgewerkt middels de in het hoger onderwijs gangbare Dublin Descriptoren. Voor elke discipline zijn drie werkwoorden gekozen die de essentie weergeven, alsook drie werkwoorden die de gemeenschappelijkheid verwoorden. Deze zijn vervolgens uitgewerkt naar de dimensies in de Dublin Descriptoren: kennis en inzicht, toepassen kennis en inzicht, oordeelsvorming, communicatie en leervaardigheid.

De lijst met competenties is beschikbaar op de web-site van Ngi-NGN.

Weergaven: 271

Opmerking

Je moet lid zijn van Via Nova Architectura om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Via Nova Architectura

Sponsoren

Advertenties

Je kunt hier adverteren

© 2019   Gemaakt door Stichting Digital Architecture.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden