Laatst zag ik tijdens een presentatie een plaatje van een krottenwijk met op de achtergrond luxe nieuwbouw torens.

Het plaatje werd getoond in het kader van de problematiek van legacy systemen. Alsof je op de foto naar een applicatie-landschap kijkt, werd de vraag gesteld hoe je van legacy af komt en welke strategieën je daarbij kunt volgen.

De eerste associatie met de sloppenwijk leidt tot de suggestie dat je de legacy (de gammele woningen) eigenlijk moet afbreken. En dat je alles opnieuw moet bouwen, zoals de torenflats op de achtergrond. De vraag die daarna komt is dan : hoe doe je dat, hoe plan je dat, hoe maak je dat werkbaar enzovoorts. Dan komen de verschillende methodes om de hoek kijken van het afbouwen en rationaliseren van het applicatie-landschap.

Voor mijn gevoel komt die methode-discussie te vroeg, en zouden we ons eerst moeten afvragen of de analogie wel helemaal klopt, en of de conclusie dat je ze moet afbreken wel voldoende hout snijdt. Je kunt sloppenwoningen wel afbreken, maar ze komen even hard weer terug, omdat de achterliggende oorzaken meestal blijven bestaan (armoede, plus de onmogelijkheid om voor een redelijke prijs een woning te krijgen).

Sloppenwoningen lijken meer op onze apps die we op onze tablets en smartphones installeren: die komen en gaan en vormen bij elkaar ook een soort sloppenwijk. Die kun je ook niet stoppen, sterker nog, we zijn ze in het bedrijfsleven gaan accepteren in het kader van BYOD. Niets verkeerds aan, denk ik, zolang we ons bewust zijn van de beperkte houdbaarheid van sommige van die apps.

Legacy-systemen lijken meer op industriëel erfgoed: grote gebouwen die hun oorspronkelijke functie zijn verloren. Ze lijken in eerste instantie in de weg te staan. Afbreken dus, nieuwbouw ervoor in de plaats. Maar dat is niet altijd de beste weg.

Sterker nog, de huidige aanpak om dergelijke gebouwen nieuw leven in te blazen en een andere functie te geven, vind ik inspirerend. Het leidt tot hele mooie en ook praktische gebouwen met onverwachte kwaliteiten die hun nieuwe functie goed kunnen dragen.

De vraag is nu: hoe zouden we onze legacy een andere functie kunnen geven? Hoe kunnen we onze IMS-en, CiCS-en, VMS-en en andere systemen uit het verleden nieuw leven in kunnen blazen, zonder ze direct te vervangen door Java, widgets of apps?

Weergaven: 175

Reactie van Ad Gerrits op 7 Februari 2015 op 23.53

Leuke vergelijking van legacy-systemen met industrieel erfgoed. Inderdaad beide jammer om af te breken als ze nog hun waarde hebben. Op je vraag hoe je ze voldoende waarde-vol kunt laten zijn is een bekende manier om ze te voorzien van een moderne serviceschil. Zeker voor de meer beheersmatige kant kun je vaak prima nog een tijd doorhobbelen met een goed legacypakket. Maar voor interfacing met andere applicaties, zeker als die zich buiten je eigen invloedsfeer bevinden, zul je toch ooit bestaande standaarden zoals SOAP en REST moeten gaan ondersteunen. Dat is tegenwoordig geen rocketscience meer, dus ik zou inderdaad niet al te snel naar de sloophamer grijpen.

Opmerking

Je moet lid zijn van Via Nova Architectura om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Via Nova Architectura

Sponsoren

Advertenties

Je kunt hier adverteren

© 2019   Gemaakt door Stichting Digital Architecture.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden