Proces & Document 2008, nr. 1

De kranten staan er vol van. Weer een ICT-project mislukt bij de overheid en weer X miljoen euro's over de balk. Als ICT'er wordt je er niet blij van. Wat gaat er fout? Veel. Ik noem een paar factoren (gezien door mijn bril).

Ambitie
Grote ambities vormen het grootste risico bij ICT. En dan vooral als bestuurders ambities hebben op het gebied van ICT, waar ze weinig van begrijpen. Levensgevaarlijk! Laatst werd een projectleider op het matje geroepen bij de hoogste ambtenaar van een ministerie: of zijn oplossing wel voor 100 procent overeenkomstig NORA was. Terwijl die ambtenaar natuurlijk geen flauw benul had wat dat inhield. Niet te filmen! De eerste stelregel bij ICT-projecten moet dan ook zijn: keep it simple! Kijk niet voortdurend naar het plafond (wat zou er nog meer kunnen), maar naar de vloer (wat moet er minimaal kunnen). Weinig geld is daarom vaak beter dan veel geld bij een ICT project, hoe gek het ook mag klinken.

Techniek
Die is tegenwoordig zo complex dat het een van de belangrijkste faalfactoren is bij ICT-trajecten. En zeker met al die hypes rond politiekcorrecte technologie (SOA, Open Source, BPM, etc). Wees dus terughoudend met nieuwe technologie en kijk eerst naar bestaande oplossingen die zich bewezen hebben in de praktijk, ook al zijn ze niet zo 'sexy'. En investeer in kennis en mensen met kennis.

Proces
Automatiseren is veel moeilijker dan een huis bouwen. Dat komt doordat het om mensen en hun processen gaat, en daar kan je moeilijke een maquette van maken. Een succesvol ICT-project resulteert meestal in een andere, betere, procesinrichting. Beter in termen van proceskwaliteit (intern), dienstverlening (extern), en efficiency (geld en tijd). Maar o wat is het moeilijk om hier te scoren. Draagvlak, communicatie, leiderschap en begrip zijn hier bepalend. Ook hier geldt: keep it simple! Pas dus op met al die goeroes die dagen de hei op willen voor proces herontwerpsessies... Probeer daarentegen de procesherinrichting stapje voor stapje te realiseren en neem daarbij veel tijd voor ervaring en feedback in de praktijk. Prototypes, proof of concepts, iteraties, etc. zijn daarbij belangrijke hulpmiddelen.

Casting
Ik zie steeds meer zogenaamde projectleiders (sorry programmamanagers) met een recente HBO-opleiding communicatie en een cursus Prince2 die grote ICT-trajecten moeten trekken. Gaat bijna altijd fout. Wilt u een succesvol ICT-project, zoek dan een ervaren ICT-projectleider met een bewezen gevoel voor bovenstaande faal- en succesfactoren!

Weergaven: 75

Reactie van Stichting Digital Architecture op 9 Juli 2012 op 10.57

Geschreven door Hans Bot op 24-05-2009 17:00

Beste Wouter, dit onderwerp is op een site voor professionals als Via Nova een serieuze discussie waard. Het raakt tenslotte de kern van het vak - het maken van goede architectuurkeuzes. Mijn reactie voert voor deze plaats wat te ver. Daarom heb ik er maar een eigen bijdrage aan geleverd. Voor wie de nuance zoekt: http://www.via-nova-architectura.org/blogs/hans-bot/wining-dining.html.

Opmerking

Je moet lid zijn van Via Nova Architectura om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Via Nova Architectura

Sponsoren

Advertenties

© 2020   Gemaakt door Stichting Digital Architecture.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden