Proces & Document 2009, nr. 3

Het was weer raak in de politiek. Staatssecretaris Heemskerk riep dat opensource voorrang moet krijgen en Exact en anderen schreeuwen moord en brand. Leveranciers met software op basis van Microsoft-tools! Behalve Microsoft levert bijna niemand meer gesloten ontwikkeltools. Oracle en IBM zweren bij Java, geprofileerd als opensource, maar houden veel aanvullende tools gesloten.

Daags na het gedoe rond Exact c.s. schreef Jan Baan (CEO Cordys) een interessant artikel over opensource. Samengevat zegt hij dat opensource gevaarlijk is voor de klant (meer maatwerk), ideaal voor de dienstverlener (meer uren) en effectief voor de IT-professional (meer tools). Hij heeft het dan over tools (zoals JBoss) voor grotere systemen, dus niet over eindgebruikerstools zoals Firefox of OpenOffice. Ik ben het met Jan eens. Met name die combi van kostbaar maatwerk en een grotere afhankelijkheid van de maatwerkleverancier zien we vaker.

Opensource wordt gratis genoemd. Dat is twijfelachtig, want systeemkosten zitten immers in integratie, implementatie en beheer. Bij kleine opensource-tools ontbreekt vaak de regie van een sterke leverancier. Resultaat: vele niet-onderhoudbare versies. En pas op voor leveranciers met systemen op basis van opensource en gesloten eigen tools. Weer een lock-in.

Integratie is belangrijk. Kijk naar closedsource-leveranciers als SAP en Apple. SAP heeft de integratie tussen de modules als meerwaarde en Apple is heel erg gesloten. Niemand klaagt. Waarom niet? Omdat juist die vergaande integratie van hardware en software voor een betere gebruikerservaring zorgt. In die zin is Microsoft meer open (qua hardware) en dus minder fijn.

Is opensource-software dus inferieur? Wis en waarachtig niet. Opensource kan uitstekende functionaliteit bieden. Mijn Firefox- browser doet het beter dan Microsofts IE en PostgreSQL is een prima alternatief voor Oracle. Alfresco doet niet onder voor closedsource-ECM-oplossingen. Allemaal sterke merken of bedrijven die garant staan voor integratie, implementatie en ondersteuning.

Ga dus als gemeente niet zelf hobbyen met opensource maar zorg voor sterke partners. Realiseer je dat ook hier niks gratis is en dat leveranciersafhankelijkheid vaak onvermijdelijk is. Er bestaat immers geen free lunch.

Weergaven: 94

Opmerking

Je moet lid zijn van Via Nova Architectura om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Via Nova Architectura

Sponsoren

Advertenties

© 2020   Gemaakt door Stichting Digital Architecture.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden