Op 26 mei 2015 organiseerde het NGI-NGN een evenement: Joep Creusen, Information Architect bij NS, presenteerde Enterprise integratie met Linked Data en Semantisch Web. De slides 7 en 8 tonen een verzamelbeeld van waar het (naar mijn idee) in de presentatie om draait: Linked Data plus ontkoppeling van bron/afnemer.

 

Slide 8 suggereert bij ‘morgen’ een vergaande ontkoppeling, maar wie wat beter kijkt, ziet dat de ontkoppeling niet verder reikt dan het stukje Linked Data. Voor de overige data is geen sprake van ontkoppeling; geen verschil met ‘vandaag’ dus.

 

Waarom, zo vroeg ik me af, waarom gaat Creusen niet nog één stapje verder? Complete ontkoppeling, waarbij het er ook niet meer zo toe doet of de data ‘linked’ is of niet. Hieronder een aangevulde en aangepaste slide 7:

Breng je informatie contextueel geordend onder in Registers. Laat Register-logic als Gatekeepers opereren voor de onderscheiden registers. Dat levert werkelijke ontkoppeling tot elke potentieel gewenste koppeling – voor zolang als nodig. Business-logic wordt kleiner/eenvoudiger – de ‘overhead’ verhuist naar Register-logic. Kortere time-to-market m.b.t. wijzigingen. Afrekenen met duplicaten en data-inconsistentie; betere informatie-kwaliteit. Het leidt niet zozeer tot (vrij) statische enterprise-integratie, maar tot veel dynamischer enterprise-integreerbaarheid. Één stapje verder kan een heus verschil maken.

Weergaven: 249

Opmerking

Je moet lid zijn van Via Nova Architectura om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Via Nova Architectura

Sponsoren

Advertenties

© 2020   Gemaakt door Stichting Digital Architecture.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden