Proces & Document 2011, nr. 2

Boardroom woensdagochtend. De architect was gevraagd een toelichting te komen geven bij zijn voorstellen. Hij toonde prachtige plaatjes op de beamer, met veel blokjes en kleurtjes. Lid RvB Pietersen vroeg: Wat moeten we hier nu mee? Wel, zei de architect, zie het als een stip-op-de-horizon. Zo moet onze toekomstige ICT-architectuur eruitzien over vijf tot tien jaar. Pietersen: Stip-op-de-horizon? Dus iets wat nooit dichterbij komt? Hoe zit het dan met de huidige ICT-architectuur? Eh..., zei de architect, daar kunnen wij ons niet mee bezig houden.

Ik weet niet hoe het met u is, maar ik word niet goed van collega-architecten met dit soort verhalen. Eigenlijk wil ik van die term architect helemaal af, want de meeste collega's zien het als een vrijbrief voor technologische natte dromen op de horizon. En iedereen noemt zich architect. Maar zelfs als ik me beperk tot echte (oeps...) architecten, dan nog is het aantal stip-architecten helaas in de meerderheid. En dat is zorgwekkend.

Wat zou een architect dan wel moeten doen? Architectuur impliceert samenhang en samenwerken. Daarom moet een goede architect vóór alles weten hoe de huidige ICT-architectuur in elkaar steekt. En hoe dat zo gekomen is. En dan proberen stapje voor stapje een en ander te verbeteren qua samenhang. Dus voordat je naar die stip op de horizon gaat staan staren, eerst om je heen kijken. Dat is door de modder lopen en dat doen stip-architecten liever niet.

En bekijk samenhang ook niet alleen technisch. Veel architecten zijn van de SOA-kerk en kunnen helemaal wegzwijmelen bij webservices, servicebusjes en ander technisch speelgoed. De harde praktijk is anders. Daar moeten we vaak nog werken met ouderwetse technologieën, zoals dikke clients (in plaats van webclients). Maar het moet helemaal niet gaan om de techniek. Je moet met name kijken naar samenhang tussen applicaties, gegevens en processen. En de afstemming tussen organisatieonderdelen.

En daarmee kom ik op het tweede aspect: samenwerken. Veel wat ik als architect zou willen veranderen, loopt stuk op een gebrek aan samenwerking. Tussen frontoffice en backoffice, tussen de backoffices onderling en met ketenpartners. Misschien is samenwerken wel de grootste uitdaging voor architecten. Maar natuurlijk niet voor stip-architecten.

Weergaven: 253

Opmerking

Je moet lid zijn van Via Nova Architectura om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Via Nova Architectura

Sponsoren

Advertenties

© 2020   Gemaakt door Stichting Digital Architecture.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden