en toen probeerde ik mijn recente architectuur activiteiten te melden en liep tegen de limiet van 140chars, dus dan toch maar een blogje:

tja, ik zal op dit medium blijkbaar ook wat moeten roepen want ik heb me natuurlijk aangemeld! Tja, wat ik momenteel aan het doen, en dan in de context van digitale architectuur, da’s toch niet makkelijk….? Een poging dan

Ik probeer “onze” organisatie, of moet ik zeggen enterprise architectuur, duidelijk te maken wat onze relatie is met de “klant” organisatie, of moet ik zeggen enterprise architectuur. Hmm al twee keer de term enterprise architectuur. Volgens mij zijn er wel een heleboeel enterprise architecturen, maar laat ik beginnen met de eerste twee de enterprise architecturen, die van de klant en van de leverancier. Tjee, en deze twee alignen is mij toch een partij moeijlijk…. En dan te weten dat die leverancier nooit bij eentje zou blijven

In complexe IT outsourcing trajecten is dit wat mij betreft waar de klant om vraagt? Regie, Regie en Regie, dit is volgens mij wat digitale architectuur zou moeten toevoegen aan de business van de klant.

Aldus…mijn bezigheden

Weergaven: 397

Reactie van Danny Greefhorst op 31 Januari 2012 op 13.35

Hoi René,

Volgens mij heeft een organisatie voldoende aan één enterprise-architectuur; de (IT) supply organisatie streeft dezelfde doelstellingen na als de business/demand organisatie. Het wordt uiteraard complexer als de supply organisatie zelfstandig is en ook andere klanten bedient. Dan kan deze eigen doelstellingen hebben die niet per definitie een direct gevolg zijn van de doelstellingen van die van de demand organisatie, en als gevolg daarvan haar eigen enterprise-architectuur hebben.

Mvgr,
Danny

Reactie van René Smulders op 1 Februari 2012 op 17.20

Ha Danny,

beetje laatje reactie, maar ik ben een beetje druk ;)

Inderdaad, ik heb echter te maken met meerdere zelfstandige organisaties die voor één klant diensten leveren (multi-vendor outsourcing). Voor mij is deze klant dus de demand organisatie, en die heeft dus een eigen EA, een van de dienstenleveranciers, waar ik toebehoor, is een van de supply organsiaties, en heeft dus ook een eigen EA. Het is mij taak deze klant organisatie te helpen bij het vormen van een regie organisatie waarbij ik, dus in eerste instantie verantwoordelijk ben voor de alignment van deze demand en supply organisatie (stratgeisch, taktisch en operationeel), maar als ik de klant goed wil helpen moet ik dus ook rekening houden met de overige stakeholders (lees andere zelfstandige leveranciers).

Om dit te bewerkstelligen moet ik natuurlijk in staat zijn om de business architectuur van de klant (demand) goed te kunnen doorgronden wil ik uberhaubt in staat zijn om goed aan te sluiten bij mijn eigen business architectuur (supply)

In de rol dus van aggregator. Meest lastige is het maturity level van enterprise architectuur denken van de demand vs supply organisatie. Wil ik architectuur goed kunnen bedrijven en ook waar kan maken hetgeen ik aan de klant beloof dan moet ik wel eerst in staat zijn omdat goed te kunnen borgen binnen de supply organisatie. Een hoop krachtenvelden dus... en zoals je weet staat digitale architectuur en enterpise architectuur nog redelijk in de kinderschoenen.

Over principes gesproken, want dit is nogal jouw ding geloof ik :) Ik hanteer dat de principes van de demand organisatie komen, en wellicht moet ik ze helpen bij het formuleren daarvan. IK maak vervolgens business rules (een afgeleide van de principes) voor de supply organisatie en koppel deze business rules aan de governance (stakeholders supply) van de supply organisatie om zo te borgen dat de klantvraag tot en met operatie wordt geborgd, en nog mooier zou zijn als ik in staat ben om gezamelijk met de klant deze business rules ook voor overige levrnaciers kan voorschrijven, want dan ben ik goed bezig met de rol van aggregator

wel een beetje complex om even in een mail te jassen, en dat zonder plaatjes :)

btw het is een mooie site geworden :)

Groet, René

Reactie van Danny Greefhorst op 1 Februari 2012 op 21.53

Hoi René,

Het lijkt me lastig om voor een demand organisatie over regie na te denken als je zelf ook leverancier bent. Lijkt me tot een pettenprobleem leiden.

Er is inderdaad een onderscheid tussen de principes van de demand organisatie en die van de leverancier(s). In het algemeen zie je principes op verschillende niveau's, die idealiter duidelijk traceerbaar zijn naar hogere niveau's zodat ze goed zijn onderbouwd. De principes van de demand organisatie zullen veel meer betrekking hebben op het wat, de buitenkant, IT als black-box. De principes van leveranciers zullen deze moeten vertalen naar wat dit betekent voor het hoe, de binnenkant, IT als white-box.

Overigens is het wel lastig om de scheidslijn tussen demand en supply goed te trekken. Zoals ik er zojuist over schreef klinkt logisch, maar in de praktijk is er vooral ook een gebrek aan vertrouwen in de leverancier (terecht of niet) om het zo te laten werken. De demand organisatie bemoeit zich dan ook met de binnenkant.

Bedankt voor het compliment m.b.t. de site ...

Danny

Reactie van René Smulders op 1 Februari 2012 op 22.40

Danny,

zoals ik al zei is de demand organisatie niet dezelfde organisatie als de supply organisatie, maar als je de klant goed met architectuur wilt ondersteunen en het architectuur maturity level van de demand organisatie is laag den ben je wel in staat om de klant te helpen bij het vormen van een regie organisatie (met behulp van architectuur), al is het alleen maar om de klant het gevoel te geven in-control te zijn, en op deze manier een rol te verwerven als trusted advisor. In een, overigens nog niet perect plaatje gevangen, zoiets als:

Zoals ik zei het plaatje is niet perfect, maar het gaat even om de relatie tussen twee EAs

Om deze rol te kunnen verwerven moet je dus eerst in staat zijn om je eigen EA op orde te hebben... en EA is dan in mijn ogen de perfecte tool

Interessante discussie :)

Grt, René

Reactie van René Smulders op 1 Februari 2012 op 22.50

Danny,

Wellicht in de next-generation outsourcing :) Mijn ervaring is dat demand organisatie in vorige generaties outsourcing de inhoud tocht niet helemaal hebben kunnen loslaten, en het feit dat het EA maturity level van beide partijen "vaak" ook niet op een hoog niveau is, komt er idd een hoop politiek bij kijken. Om maar de blog van Daan Rijsenbrij erbij te halen

http://www.blogit.nl/wanneer-breekt-architectuur-eindelijk-door-de-it

Grt, René

Reactie van Danny Greefhorst op 2 Februari 2012 op 7.31

Hoi Rene,

Zoals je het in de plaat schetst zie ik het ook voor me (waar komt die trouwens vandaan?). Dat demand organisaties veelal minder volwassen zijn als supply organisaties herken ik ook. Daar ging mijn opmerking over vertrouwen ook over.

Als jij in staat bent om gezien te (gaan) worden als trusted advisor voor de demand organisatie dan heb je een goede positie. Deze positie verwerven gaat echter niet over één nacht ijs.

Danny

Reactie van René Smulders op 2 Februari 2012 op 8.08

danny,

yup, noemen ze volgens mij b2it :) die plaat komt als ik me goed herinner van een oudere versie van March (Egon Willemsz), maar dat weet ik eigenlijk niet zeker meer, ik gebruik de plaat al heel lang

ik heb deze echter wel aan deze tijd aangepast (waaronder de relatie high level demand/supply) en relatie met EA en met gesprekken met mijn stakeholders wertk de plaat nog steeds goed :). Tja, ik gebruik nooit 1 EA framework

Komt bijna in ieder architectuur plan van mij terug :)

Ja, die rol als trusted advisor is één van de doelen, maar dat doe je natuurlijk niet alleen daar heb je je supply organisatie voor nodig alsmede een hoogwaardig architectuur denken binnen de supply organisatie, dus lukt het in de praktijk ook niet altijd. Ik ben met een collega inmiddels wel ver gevorderd met een framework en storyboard om dit over de buhne te krijgen, maar deze mag ik nog niet naar buiten publiceren

Waarom dit niet altijd lukt is volgens mij omdat, zoals in zoveel organisaties, architectuur nog onvoldoende is doorgedrongen tot CxO niveau. Ik kom ook veel weerstand (of onvermogen in abstractie denken) tegen, waarschijnlijk ook een bedreiging voor een aantal management lagen (politiek) 

Grt, René

Opmerking

Je moet lid zijn van Via Nova Architectura om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Via Nova Architectura

Sponsoren

Advertenties

© 2021   Gemaakt door Stichting Digital Architecture.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden