In 2011 is onder de naam ‘iGGZ’ een samenwerkingsverband gestart in de GGZ-sector op het gebied van informatievoorziening en architectuur. Via een digitale omgeving en via werkconferenties zijn sindsdien kennis, informatie, ervaringen en best practices uitgewisseld op het gebied van informatiearchitectuur in de GGZ. Daarbij werd vastgesteld dat veel GGZ-instellingen individueel invulling proberen te geven aan vergelijkbare vraagstukken op het gebied van informatievoorziening en architectuur en dat bundeling van krachten gewenst is.

Mede geïnspireerd door soortgelijke samenwerkingsverbanden voor ziekenhuizen (iZiekenhuis) en voor de sector Care (iCare) en om te voorkomen dat het wiel meer dan eens wordt uitgevonden is besloten een architectuurwerkgroep te starten, met als doel te komen tot een referentiearchitectuur die de inrichting van de informatievoorziening in GGZ-instellingen ondersteunt. Daarvoor legt dit Referentiedomeinenmodel GGZ (RDG) versie 1.00 een basis. Het RDG is ontwikkeld op basis van praktijkervaringen vanuit verschillende GGZ-instellingen, gebruikmakend van het reeds ontwikkelde Referentiedomeinenmodel ziekenhuizen (RDZ) en Referentiedomeinenmodel Care (RDC). Daarnaast is ook het R-EPD model uit 2009 gehanteerd als referentie.

Het creëren, geaccepteerd krijgen en onderhouden van een architectuur is een ambitieus doel. Met de ontwikkeling van het RDG is een stap gezet om te komen tot een gemeen-schappelijke visie op architectuur voor GGZ-instellingen. Het is (en blijft) echter een referentie-architectuur. Ons advies is: pas het met gezond verstand toe en pas het aan uw specifieke doel aan. Herkenbaarheid, eenvoud en bruikbaarheid zijn de belangrijke uitgangspunten van het RDG. Acceptatie van het Referentiemodel is de belangrijkste succesfactor. Het meest gebruikte element, de domeinenplaat, is in PowerPoint beschikbaar. Wij nodigen u uit om mee te denken over optimalisatie van het model. Het model is een levend model en aan wijzigingen en uitbreidingen onderhevig. Op deze manier wordt het model daadwerkelijk gebruikt als generiek startmodel voor en door de Nederlandse GGZ-instellingen.

14001C_Presentatie_Referentiedomeinenmodel_GGZ_versie_1_00.pptx

14001A_Referentiedomeinenmodel_GGZ_versie_1_00.pdf

 

met vriendelijke groet

 

Erwin Poppen

Weergaven: 402

Reactie van Danny Greefhorst op 20 Mei 2014 op 14.14

Mooi model. Lijkt erg op de Hoger Onderwijs Referentie Architectuur en hetbedrijfsfunctiemodel dat we daarin hebben gedefinieerd.

Reactie van Erwin Poppen op 20 Mei 2014 op 15.09

Dank Danny, het is een eerste stap(je) in architectuurland voor deze sector. Het is nog lastig om strikt volgens de regels een domeinenmodel te definieren. Ik weet nog dat we bij het UWV op basis van bedrijfsfuncties, diensten en processen goed op weg waren. Dat moet in de GGZ nog wel landen. De domeinen zweven nu een beetje tussen fbedrijfsfunctie, bedrijfsproces en bedrijfsactiviteiten in. We hopen als groep uiteraard dat het gebruik er van tot nieuwe inzichten en verbeteringen leiden. Daarnaast denken we na over de volgende stap naar een RA-GGZ.

Opmerking

Je moet lid zijn van Via Nova Architectura om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Via Nova Architectura

Sponsoren

Advertenties

© 2020   Gemaakt door Stichting Digital Architecture.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden