De stelling dat er teveel aandacht wordt gegeven aan tooling en methodiek kreeg tijdens het CIO forum op het LAC brede steun, heel wat groene kaartjes werden opgestoken. Natuurlijk niet zo'n aardig signaal naar de hoofdsponsor van het Lac, daar moest natuurlijk een reactie op komen ;)

Daniël Jumelet  probeerde met een rode stem het belang van goede tooling te onderstrepen. Ik schijn nonverbaal het nogal eens te zijn geweest met Daniël zijn reactie, Victor Deconinck duwde me de microfoon onder de neus met de vraag of het klopte dat hij bewondering in mijn houding zag voor Daniël? Tja, wat zeg je dan ...

Ik wil in deze post de reactie nog even goed neerzetten.

Voor mij is het werk dat is geleverd rondom Archimate 2.0 (toevoegen van de infrastructuur functie) en het werk van OIAm (formely known as DYA|Infra) de belangrijkste innovatiue van 2012 op het gebied van Enterprise Architectuur. Met name de focus (tot op het drammerige toe) om onderscheid te maken tussen Functie en Constructie ligt aan het hart van de meeste discussies tijdens het CIO forum.

Business Architectuur schonen van IT-denken? Ja, als het gaat om het genoemde constructiedenken, het denken in oplossingen. Nee, als het gaat om het rekening houden met de infrastructurele aspecten die aan iedere keuze op business architectuur vlak hangen. Iedere keuze in de business heeft IT aspecten. Het hele pleidooi om De business te alignen aan een bewuste keuze voor een Operating Model is in essentie een pleidooi voor strategische IT keuzes upfront in de Business Architectuur.

Willen we als Architecten serieus genomen worden dan moeten we juist goede tooling hebben. Voor mij staat tooling voor professionaliteit, hergebruik en schaalbaarheid. Willen we productief zijn dan hebben we goede tooling nodig. Om in die rol de business goed te kunnen ondersteunen is juist de slag naar functionele requirements, los van de implementaties zo belangrijk. 

Op een van de laatste GIA avonden kwam dit nog aan de orde: Veel van wat we nu business architectuur noemen (of in deie lijn ook EA) is in werkelijkheid ook constructie. Hoe bedrijfsprocessen eruit zien? Allemaal constructie. Hier is een wereld te winnen. Zolang de tooling dit onderscheid niet maakt zijn we gevangen door de tooling in de verkeerde vraagstellingen op het verkeerde moment.

Teveel aandacht voor tooling en methodiek? Het is een noodzakelijke groeistuip. Maar wel veel meer dan hulpwieltjes aan een fiets. Goede tooling zou juist een efficient vervoermiddel moeten zijn die voorkomt dat ik er uren over doe om ergens te komen. En ja, natuurlijk kost dat geld. Hoewel witte-fiets projecten natuurlijk voor de kortere afstanden natuurlijk welkom zijn.

Goed gereedschap is het halve werk .... 

 

 

Weergaven: 1610

Reactie van Marleen Olde Hartmann op 9 December 2012 op 15.17

Wij moeten het ons aantrekken dat zij dat vinden! Ik zie het als een duidelijk teken van onrijpheid van ons vakgebied. Ik ben het dan ook met je eens Bert, dat het met professionaliteit te maken heeft. De discussie tussen functie en constructie is een juiste, maar waar de discussie wordt gevoerd maakt of het 'drammerig' wordt bevonden of niet.

Reactie van Mark Paauwe (Founder of Dragon1) op 10 December 2012 op 8.44

Volgend jaar op het LAC 2013 zie ik graag nog meer methode en tooling terug. Alleen dan graag presentaties van uitgewerkte en werkende voorbeelden gemaakt met methoden en tooling. Inclusief business cases en harde cijfers. En geen presentaties over wat organisaties van plan zijn om te doen. Bij onze bouwkundige architectuur broeders is het normaal dat je laat zien wat gewerkt heeft en wat je kunt via architectuurportfolio's aan klanten. Op het LAC2013 kunnen wij als architecten aan elkaar en aan potentiële opdrachtgevers nog veel beter laten zien welke architecturen en architectuurontwerpen daadwerkelijk hebben bijgedragen aan bepaalde resultaten.

Ik zeg zelf altijd: een brief leer je schrijven zonder MS-Word. Maar met MS-Word kun je voor bepaalde doelen wel een betere brief schrijven dan met de hand.

Andersom geldt ook: als je geen inhoudelijk brief kunt schrijven, gaat je dat qua inhoud ook niet lukken met MS-Word.

Hetzelfde gaat ook op bij Visual Enterprise Architecture. Als je niet aan concept design kan doen van totaal concepten voor organisaties, bedrijven, informatievoorziening en ICT-infrastructuur, of niet weet wat belanghebbenden beweegt, gaat het je ook niet lukken om een beslissingsondersteunende visualisatie te maken. Tool of niet.

Bij onderstaande visualisaties die ik cursisten laat maken in Dragon1 architectuurtrainingen kunnen mensen optioneel de Dragon1 EA Tools gebruiken of kiezen voor eigen tooling of geen tooling. Ze kunnen een business canvas model maken en deze op entiteit niveau linken aan Archimate-visualisaties. Tooling stelt je al gauw in staat om informele en formele visualisaties aan elkaar te koppelen en consistent te houden. Probeer dat maar eens zonder tooling.

Op het moment dat je verschillende visualisaties zoals onderstaand in je eigen architectuurportfolio  of architecture baseline van de organisatie consistent wil houden of wilt standaardiseren, is tooling toch echt onontbeerlijk.

De blauwdruk Enterprise Architectuur bijvoorbeeld is zonder tooling geen dag consistent op up-to-date te houden. Ook kun je veel beter samenwerken aan dezelfde producten met tooling dan zonder. En produceer je ook veel sneller bruikbare visuele architectuurproducten.

Mijn eigen waarneming is dat architecten met kennis van zaken over informeel en formeel visualiseren van architectuur en gebruikmaken van daarvoor bestemde tooling het meest van toegevoegde waarde zijn voor organisaties.


Principetekening - e-Health

Situatieschets - e-Handhaving

Ontwerpschets - NUP Basisinfrastructuur

Blauwdruk - Enterprise Architectuur

Artist Impression - eGemeente

Architectuurraamwerk - eGemeente
Principetekening - Antwoord Geven
KCC-Blauwdruk - Informatievoorziening
<br/Structuurvisie - Applicatielandschap
Aspectvisie - DIV / DM

Architectuurvisie - IT-Landschap

Architectuurvisie - Zaakgericht Werken

Opmerking

Je moet lid zijn van Via Nova Architectura om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Via Nova Architectura

Sponsoren

Advertenties

Je kunt hier adverteren

© 2020   Gemaakt door Stichting Digital Architecture.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden