Visie op Online Architectuur Community - Call to Action

Call to action

Na de lancering van onze online community wordt het tijd om samen verder vorm te geven aan dit mooie medium.  In het prachtige voorbeeld van de aanpak van het “Business Model Canvas” (ken je het nog niet dan moet je hier zeker op googlen) wil ik twee vragen in de community leggen. Dit met het idee dat we de visie op de community en het vormgeven van de community gezamenlijk gaan oppakken.

  • Wat zijn je verbeteringen en aanvullingen op onderstaande “visie op de community”. (natuurlijk in concrete tekstvoorstellen)?
  • Wat is jouw suggestie of bijdrage om de community verder vorm te geven?

Visie op de architectuur community

Een community is een groep van professionals die samen willen werken, leren, verkennen, begrijpen, verbinden. Het vakgebied “architectuur in de digitale wereld” (enterprise-, informatie-, of technische architectuur) is hetgeen wat hen bindt. Een vakgebied als EA is nog jong en heeft een verdere ontwikkeling nodig in volwassenheid. Het verder standaardiseren, profileren, professionaliseren en delen hoort hierbij. Een Community wordt niet gedragen door enthousiaste trekkers maar door enthousiaste deelnemers. De inhoud geeft inspiratie en het delen geeft energie. Profileren gebeurd door je kennis te delen en anderen concreet te helpen met hun vragen. Een community wordt niet “gemanaged” maar “geleefd en beleefd”. De onderliggende technologie geeft de laagdrempelige hulpmiddelen te delen, te vragen en te communiceren wat je wilt. De community is open, maar beschermd haar deelnemers. Durven vragen en durven delen is wat een community drijft. Een community is zelfreinigend op haar content en zelf belonend. Een community in de context van de vakverenigingen en via nova architectura is een online invulling van het samenzijn en samenwerken van professionals en dient hiermee dan ook te opereren als verlengstuk van sessies en bijeenkomsten. Het bijzondere van onze Community is dat het bestaat uit personen en individuen met hun eigen belangen en gedrag. In het kader van een community moeten zij een gevoel hebben dat zij samen aan een professioneel vakgebied werken en daar zelf concreet dagelijks de vruchten van kunnen plukken.

Functies community

  • Delen en vinden (best practices, blogs, patterns, documenten)
  • Vragen en beantwoorden (discussie, chat, email)
  • Verbinden en verbonden worden (mensen, experts, peers)
  • Informeren en geïnformeerd worden (tweets, nieuws, evenementen)
  • Leren en Onderwijzen (anderen laten leren en zelf leren)

Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

Pascal

Weergaven: 198

Reactie van Raimond Brookman op 13 December 2011 op 9.32

Ik denk dat deze visie het idee van de community goed weergeeft. Ik begrijp alleen niet dat het voor deze community heel bijzonder is dat deze bestaat uit personen met eigen belangen en gedrag. Volgens mij geldt dat voor het merendeel van de communities. In het kader van vinden en verbinden mis ik nog een mogelijkheid om expertise te benoemen en daar ook op te kunnen zoeken. Wellicht is op dat punt ook meer integratie met linked in mogelijk om redundant onderhoud te vermijden ;-)

Reactie van Alcedo Coenen op 16 December 2011 op 20.48
Eens met de vorige spreker. Wat mij betreft kunnen de laatste twee zinnen weg, die voegen geen nieuws meer toe.
Verder heb ik de suggestie om iets scherper het online karakter te benoemen. De titel zou dan luiden "visie op de online architectuur community". De zin die begint met "De onderliggende technologie..." zou dan beter als volgt kunnen: "De community krijgt een online versterking door de inzet van technologie met laagdremppelige hulpmiddelen om te delen...". De zin die begint met "Een community in de context van ..." wordt dan: "Een online community in de context van ... is een aanvulling op het fysieke samenzijn en samenwerken...". Laatste twee zinnen dan verder weglaten. En hier en daar een d vervangen door een t.
Als laatste dan nog een vraag die ik natuurlijk eerst had moeten stellen: wat wil je precies bereiken met De tekst?
Reactie van Pascal Huijbers op 29 Januari 2012 op 21.51
Raimond en alcedo,dankvoor jullie reactie. Ik zal de tekst aanpassen. Om meteen antwoord te geven op de laatste vraag; ik wil graag uitnodigen tot reactie op de positionering. Het geeft een beeld hoe we als architectuur community om kunnen gaan met de online community van vna. De bedoeling is overigens niet om hier de perfecte tekst of iets hoogdravends neer te zetten. Het geeft wel al hoe we de community mogelijk in kunnen zetten en hoe we het positioneren.

Opmerking

Je moet lid zijn van Via Nova Architectura om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Via Nova Architectura

Sponsoren

Advertenties

© 2021   Gemaakt door Stichting Digital Architecture.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden