Het is al weer een paar jaar geleden dat we VNA hebben omgebouwd van een internettijdschrift naar een sociaal netwerk platform. Toen was dat nieuw. Nu is sociaal netwerken al zo gewoon dat het bijzondere er af is. En daarmee neemt ook de toegevoegde waarde van VNA in zijn huidige vorm af. Net als zoveel organisaties is het daarom ook voor ons zaak om te blijven innoveren. En dus trekken we de stoute schoenen aan: we gaan VNA innoveren!

Het bestuur denkt dat de volgende stap ligt in de richting van een semantisch kennis platform voor digitale architectuur. (Afbeelding: Figure 1. The circle of knowledge life on the Web to support contin...)

De ontwikkeling van de professie van digitale architecten stimuleren door een platform te bieden voor digitale kennisuitwisseling: dat is de doelstelling van de stichting digital architecture, die achter VNA staat. Wat is eigenlijk de toekomst van digitaal kennis uitwisselen? Dan kom je uit op een combinatie van wat VNA nu is (een sociaal netwerkplatform) en een platform met linked open data, machine learning, semantic search, rules engines en toegankelijk visualisaties daarvan. Zoiets wordt bijvoorbeeld beschreven in het open semantic framework.

Een overzicht van wat daar zoal bij komt kijken vond ik op Semantic Technology: State of the arts and Trends

Op de site van een closed source aanbieder van een dergelijk framework zag ik het volgende mooie plaatje (bron: Franz.com) dat de richting visualiseert waar wij bijvoorbeeld aan denken.

Wij willen dit gaan toepassen op kennis van digitale architecten over digitale architectuur. We weten nog niet hoe dat er uit moet gaan zien. Een eerste brainstorm leverde ons, het bestuur, wel veel energie: bronnen met architectuurdata en -documenten ontsluiten met slimme tools om ons te helpen de kennis over en van architecturen te verrijken. We gaan de vraag hoe VNA moet innoveren al experimenterend verkennen. En daar willen we jullie natuurlijk graag bij betrekken.

Wat gaan we doen? De komende weken zullen we een aantal bijdragen publiceren om het idee verder te verkennen. Deze bijdragen gaan over actuele ontwikkelingen in dit domein en over onderwerpen waarover we het als digitale architecten wel moeten hebben en waarover niet meer. Over welke bronnen we zouden willen ontsluiten en wat we daaraan kunnen toevoegen aan “engines” om zo iets nieuws toe te voegen aan de digitale infrastructuur die er al is. Reacties op die bijdragen, of nieuwe bijdragen die hier op aansluiten zijn meer dan welkom.

Ook willen we de daad bij het woord voegen door zo'n nieuw platform ook echt te creëren. Dat betekent duiden wat het ongeveer zou moeten zijn. Zoeken naar (cloud) diensten en te linken bronnen waarmee we het platform kunnen samenstellen. Al experimenterend een eerste versie van een nieuw VNA opzetten. En ook hier geldt: heb je tips of wil je iets bijdragen, graag!

In de eerste maanden van 2016 willen we in samenwerking met onze partners Ngi-NGN, GIA en NAF een of meer sessies organiseren om ook face-to-face met jullie deze innovatie te delen.

Kortom we gaan op avontuur! En we nodigen je graag uit om mee te gaan.

Namens het bestuur, Martijn Sasse

Weergaven: 217

Opmerking

Je moet lid zijn van Via Nova Architectura om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Via Nova Architectura

Sponsoren

Advertenties

Je kunt hier adverteren

© 2019   Gemaakt door Stichting Digital Architecture.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden