De combinatie van digitale architectuur en duurzaamheid stijgt met stip in de belangstelling. Ook architecten van de digitale wereld kunnen substantieel bijdragen aan realisatie van de Goals for Sustainable Development. Dat gaat een stuk verder dan “digitale duurzaamheid” zoals dat in NORA/EAR staat gedefinieerd.

Al enige tijd suddert dit thema in mijn denken: hoe kunnen we als architecten in en van de digitale wereld een substantiële bijdrage leveren aan een duurzame wereld? Het is al weer bijna vijf jaar geleden dat ik mij liet inspireren door een mooie bloemlezing: Creating a Sustainable and Desirable Future, Insights from 45 Thoug.... Recent kwam ik op mijn dagelijkse wandeling van Utrecht CS naar mijn werk langs het Climate Planet event. Een dagelijkse confrontatie met de vraag: draag ik echt in mijn werk substantieel bij aan deze doelen? (Antwoord: best wel, maar het kan beter. Vandaar onder andere dit artikel.)

Sindsdien is mijn radar voor berichten over digitale architectuur en duurzaamheid weer geactiveerd. En ja, het is duidelijk dat dit leeft. Een grote diversiteit aan initiatieven verbindt zich met een of meer duurzaamheidsdoelen. Zoek met die termen, en je vindt initiatieven die te maken hebben met de energietransitie, met het versterken van sociale cohesie in steden, op het platteland en in de digitale wereld, met de aanpak van milieuvervuilende activiteiten, met het zoeken naar oplossingen voor vervoersvraagstukken, en ga zo maar door. Hoera, er gebeurt veel.

En toch, in de omgeving van digitale architectuur is dit geen prominent onderwerp. We hebben niet zoiets als een referentiearchitectuur voor de bijdrage aan duurzaamheidsdoelen. Het is nog zelden een expliciet onderwerp in enterprise en business architecturen. We hebben het adresseren van duurzaamheidsvragen nog niet ingebed in onze werkmethoden.

Gelukkig, lang leve de digitale wereld, leert enig zoeken in de digitale ruimte dat ook hier al meer mensen met zo’n gedachte spelen. Zo kwam ik via de gateway van sdg Nederland bij het werk van Rob van Tulder van de Rotterdam School of Management: positive change. Is dit al een referentiearchitectuur voor bijdragen aan duurzame ontwikkelingen?

Naast veel andere inzichten stelt bijvoorbeeld onderstaand modelletje al een mooie gewetensvraag: hoe ver ga jij bij het maken van architecturen? Beperk je alleen schade (door bijvoorbeeld minder CO2 uitstoot van datacenters waarvoor je verantwoordelijk bent) of maak je ook goed (door bijvoorbeeld meer sociale gelijkheid te bewerkstelligen en je te committeren aan een gedeelde verantwoordelijkheid).

Ben jij ook bezig en/of geïnteresseerd in dit onderwerp, wil jij ook meer doen dan alleen schade voorkomen? Laat het weten. Bij voldoende belangstelling neem ik graag het initiatief om een werkgroep te starten en hiermee aan de slag te gaan!

Weergaven: 365

Opmerking

Je moet lid zijn van Via Nova Architectura om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Via Nova Architectura

Sponsoren

Advertenties

© 2021   Gemaakt door Stichting Digital Architecture.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden