Op 25 juni heeft Via Nova Architectura samen met de afdeling architectuur van het Ngi een Via Open Space sessie georganiseerd over architectuurvisualisaties. De sessie startte met een inleidende presentatie van Sjako Ten Haken. Hij liet een aantal voorbeelden zien van visualisaties, gaf aan dat er een onderscheid is tussen (formele) schema's en (informele) visualisaties en stelde dat nadenken over doel en doelgroep erg belangrijk is. Vervolgens is door Marcel van Nunen ingegaan op de uitdaging van het visualiseren van de Enterprise Architectuur Rijksdienst (EAR). Hieruit werd helder dat het best lastig is om tot een goede visualisatievorm te komen. Uiteindelijk zijn er voor de EAR een aantal vormgevingspogingen gedaan om tot een gedragen resultaat te komen. De presentatie van Marcel is hier te downloaden. 

Vervolgens is in een interactief experiment gekeken naar visualisaties die deelnemers interactief maakten en in hoeverre duidelijk was wat deze visualisaties betekenden. De volgende flip-overs geven een weergave van de getekende visualisaties. De visualisaties geven respectievelijk weer: een aanvraagproces, een roadmap en horizontaal schalen.

Na dit interactieve experiment zijn vragen geïdentificeerd die in deelgroepen zijn uitgewerkt. De volgende flip-overs geven respectievelijk weer wat belangrijke processtappen zijn bij visualisatie, wat visualisatie best practices zijn en hoe emotie kan worden geraakt bij visualisaties.

Na bespreking van deze deelgroepresultaten was het tijd voor een borrel. Tijdens de borrel is nog een visualisatie-experiment uitgevoerd. In dit experiment hebben de deelnemers geprobeerd gezamenlijk een visualisatie te maken zonder hierover vooraf af te stemmen en door zelf 1 element toe te voegen. De onderstaande twee flip-overs geven respectievelijk de verschillende bijdragen en de resulterende visualisatie weer.

Al met al was het een erg leuke sessie, met voldoende discussie en leermomenten voor allen. Speciale dank voor de bijdragen van Bert Dingemans, Frank Langeveld, Sjako ten Haken, Frans van Koppen en Marcel van Nunen.

Mvgr,
Danny

 

 

Weergaven: 384

Opmerking

Je moet lid zijn van Via Nova Architectura om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Via Nova Architectura

Sponsoren

Advertenties

© 2021   Gemaakt door Stichting Digital Architecture.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden