De (Nederlandse) democratie is kwetsbaar en er is een concrete dreiging door de inzet van nepnieuws. Actoren zijn voortdurend bezig om onze samenleving en andere samenlevingen te beïnvloeden dan wel te ontwrichten. Nepnieuws is een actueel onderwerp maar is tevens niets nieuws. Voldoende aanleiding voor de werkgroep kritisch denken van informatie om met het onderwerp aan de slag te gaan. Op 16 januari is uitgebreid aandacht besteedt aan het onderwerp. De volgende stellingen zijn besproken, kritisch beschouwd en van allerlei kanten belicht:

Belangrijke inzichten uit de discissie waren dat waarheid een te absoluut begrip is, dat waarheid en waarde tegenover elkaar staan en kritische beoordeling essentieel is. Om vertrouwen te krijgen in de geloofwaardigheid van berichtgeving is ondermeer traceerbaarheid middels bronvermelding belangrijk.

Er is in de werkgroep ook tijd besteedt aan het kritisch beoordelen van de berichtgeving over de Good Life Agencyeen fictief bureau dat mensen kan helpen om succes uit te stralen. Interessant inzicht is dat je dit zowel positief en negatief kunt beoordelen. Dit illustreert ondermeer dat moraliteit niet tot eenvoudige keuzes leidt, maar genuanceerde afwegingen vraagt.

Meer informatie is te vinden op de wiki van de werkgroep: https://www.wikixl.nl/wiki/kritischdenken/index.php/BijeenkomstenDe volgende sessie van de werkgroep zal gaan over de essentie van het architectureren. 

Weergaven: 413

Opmerking

Je moet lid zijn van Via Nova Architectura om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Via Nova Architectura

Sponsoren

Advertenties

© 2021   Gemaakt door Stichting Digital Architecture.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden